Hrůzný výlet: Nad sopkou se srazily balony plné turistů

Ankara - Jeden člověk dnes přišel o život a 24 dalších utrpělo zranění, když se v centrální části Turecka zřítil horkovzdušný balon. Informovala o tom agentura Anadolu s odvoláním na místní úřady. V balonu byli v době havárie hlavně španělští turisté, jediný hlášený mrtvý je z Brazílie.

Neštěstí se stalo ve chvíli, když se balon vznášel nad sopečnými kužely v oblasti Kapadocie, sdělil turecké televizi starosta města Nevşehir Hasan Ünver.

Většina lidí se zranila jen lehce, jeden ze starších pasažérů je ale podle agentury Reuters v kritickém stavu. Nehodu způsobil střet mezi dvěma horkovzdušnými balony.

Na konci února 19 turistů zahynulo nedaleko jihoegyptského města Luxor při pádu horkovzdušného balonu. V roce 2009 při nehodě horkovzdušného balonu přelétajícího nad Luxorem utrpělo zranění 16 turistů. V dubnu 2008 se při obdobném incidentu zranilo sedm turistů.

Před úterním egyptským neštěstím bylo podle dostupných zdrojů dosud nejvíce obětí (13) zaznamenáno při nehodě horkovzdušného balonu 13. srpna 1989 v Austrálii u města Alice Springs. Stalo se tak, když jeden balon při vzletu narazil do druhého.

Loni v lednu se stal vyhlídkový let horkovzdušným balonem osudným 11 lidem na Novém Zélandu, kde u městečka Carterton zemřelo všech deset pasažérů a pilot poté, co při přistávání koš zavadil o elektrické vedení a balon začal hořet. Rovněž při přistávacím manévru spadl loni v srpnu balon mezi slovinskou Lublaní a městečkem Ig: zemřelo šest lidí z 32 osob v gondole, doplňuje server Aktualne.cz.

Související

Více souvisejících

Balóny Turecko

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy