Rusko hrozí: Rozmístilo při hranicích s NATO rakety Iskander

Berlín/Moskva - Ruská armáda rozmístila při hranicích s NATO několik baterií mobilních taktických raket Iskander-M, které mají být odpovědí na budování amerického protiraketového štítu. S odvoláním na výzvědné satelitní snímky to dnes oznámil německý list Bild. Rusko informace německého deníku nekomentovalo.

Nejméně deset raketových komplexů bylo podle Bildu rozmístěno během posledních dvanácti měsíců v Kaliningradské oblasti a rovněž podél hranic pobaltských států Litvy, Lotyšska a Estonska. Rakety s dosahem asi 500 kilometrů mohou nést konvenční či jaderné hlavice a zasáhnout mohou prakticky kterýkoli cíl na území Polska. Z Kaliningradské oblasti do Berlína je to vzdušnou čarou 527 kilometrů, píše Bild.O možnosti rozmístit Iskandery jako reakci na americkou protiraketovou obranu hovořil už v roce 2011 tehdejší ruský prezident a nynější premiér Dmitrij Medveděv. Vysoce mobilní a mimořádně přesná zbraň může být použita k útoku na protivzdušnou a protiraketovou obranu nepřítele. Raketa, označovaná v NATO jako SS-26 Stone, má přesnost zásahu kolem pěti metrů a doba přípravy k jejímu odpálení je maximálně čtvrt hodiny.Účinná zbraň proti raketám Iskander podle západních zdrojů fakticky neexistuje. Spolehlivou ochranou není ani americký protiraketový systém Patriot, který chtějí Spojené státy trvale rozmístit v Polsku.

Související

Více souvisejících

Rusko Rakety Iskander-M (ruské raktey) NATO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy