Tvrdá čistka: Vatikán potvrdil 400 zvrhlých důchovních, vyhodil je

Vatikán - Vatikán dnes potvrdil dříve oznámené údaje, že nyní emeritní papež Benedikt XVI. během pouhých dvou let propustil z duchovního stavu čtyři stovky duchovních kvůli podezřením ze zneužívání dětí. "V roce 2012 to bylo okolo stovky a asi 300 v roce 2011," řekl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi podle agentury AFP.

Agentura AP již dříve s odvoláním na interní církevní dokument uvedla, že šlo o výrazný nárůst počtu potrestaných duchovních, protože v letech 2008 a 2009 přišlo o talár jen něco přes 170 kněží.

Nicméně americká organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími SNAP považuje tyto tresty za nedostatečné. "Papež by měl vyhazovat nejen pachatele, ale také kněze, kteří kryjí sexuální zločiny," usoudila. SNAP také vytýká Vatikánu nedostatek transparentnosti a požaduje, aby pedofilní kněží nesli trestní odpovědnost.

Na počátku tisíciletí se v Irsku a ve Spojených státech začalo mluvit o případech tisíců dětí, které se staly oběťmi sexuálního zneužívání duchovními v 60., 70. a 80 letech. Vysocí preláti současně začali čelit nařčením, že chránili viníky překládáním do jiných farností, aby uchránili pověst církve.

Papež Benedikt XVI., který loni odstoupil a odebral se na odpočinek, vydal pokyn k "nulové toleranci" vůči pedofilním duchovním. Vatikán také připustil, že dostával z diecézí tisíce hlášení o případech zneužití.

Interní vyšetřování se odehrává v rámci Kongregace pro nauku víry, ale výsledky se obvykle nezveřejňují.

Vatikán ve čtvrtek poprvé vysvětloval pedofilní aféry před výborem OSN pro práva dítěte, před nímž arcibiskup Silvano Tomasi hájil katolickou církev v otázce zneužívání dětí.

Tomasi při slyšení před výborem v Ženevě prohlásil, že tyto činy nemohou být nikdy ospravedlněny. Důležité je podle něj také zjistit pravdu o tom, co se v minulosti stalo, aby se to už nikdy nemohlo opakovat. Zástupci Vatikánu rovněž orgánu OSN sdělili, že uvítají jakékoli jeho podněty k realizaci náležitých opatření.

Vatikán přitom nemá s tímto výborem OSN právě nejvřelejší vztahy. Loni v prosinci mu odmítl poskytnout informace o církevním vyšetřování sexuálního zneužívaní dětí duchovními. Svůj postoj zdůvodnil tím, že tyto případy považuje za důvěrné, nicméně je ochoten spolupracovat v procesních záležitostech. V odpovědi na ožehavé otázky, které loni v červenci výbor položil, Vatikán uvedl, že tyto informace nehodlá zveřejňovat a spolupracovat chce jen s úřady činnými v trestním řízení jednotlivých zemí, kde ke zločinům došlo.

Zneužívání dětí katolickými kněžími v minulých desetiletích bylo odhaleno v mnoha státech světa od Evropy, přes Ameriku až po Austrálii. Vatikán v minulosti odhadl, že tyto činy páchalo 1,5 až pět procent kněží. Podle propočtů britského deníku The Guardian by to znamenalo, že je měli na svědomí tisíce až desetitisíce duchovních po celém světě.

Katolická církev má v současnosti podle AFP okolo 400.000 kněží na celém světě.

Související

Více souvisejících

Vatikán Papež Benedikt XVI. sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 7 hodinami

před 13 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy