Krymský premiér požádal Rusko o pomoc, Moskva nevylučuje vojenský zásah

Kyjev/Moskva - Předseda regionální vlády Krymu Sergej Aksjonov dnes vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby Rusko pomohlo se zajištěním míru a pořádku na tomto ukrajinském autonomním poloostrově. Moskva podle nejmenovaného představitele Kremlu tuto žádost ignorovat nebude a záležitost prověří, informovala agentura RIA Novosti. Kyjevská vláda mezitím podle AFP uvedla, že nebude vojensky reagovat na ruské provokace na Krymu. Aksjonov také oznámil, že přebírá velení policejních a bezpečnostních sil na poloostrově.

"S vědomím své odpovědnosti za životy a bezpečnost občanů žádám ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc se zajištěním míru a klidu na území autonomní republiky Krym," uvedl Aksjonov v prohlášení. Podle kremelských zdrojů Moskva tuto žádost neponechá bez odpovědi.Aksjonov dále uvedl, že přebírá velitelské pravomoci nad ukrajinskými jednotkami ministerstva vnitra, kontrarozvědkou SBU, námořnictvem, sbory civilní ochrany a dalšími silami rozmístěnými na Krymu. "Kdo toto nepřijímá, toho prosím, aby službu opustil," dodal.Aksjonov kritizoval vládu v Kyjevě za to, že porušila ústavu autonomního Krymu, neboť bez konzultací s představiteli tohoto regionu jmenovala nového policejního šéfa. Nová ukrajinská vláda a parlament po sesazení proruského prezidenta Viktora Janukovyče provádí rozsáhlé změny na vrcholných postech v zemi, odvolán byl například náčelník generálního štábu nebo šéf bezpečnostní rady státu.Krym, kde žije převážně ruskojazyčné obyvatelstvo, ale s novým politickým směřováním Ukrajiny nesouhlasí a hrozí přičleněním poloostrova k Rusku. Moskva má v krymském Sevastopolu pronajatou vojenskou základnu, kde sídlí ruská černomořská flotila. V posledních dnech z Krymu přicházejí zprávy o přesunech ruských vojáků, což v Kyjevě i na Západě vyvolává obavy z možného ruského vojenského zásahu. Moskva nicméně odmítá, že by připravovala intervenci.

Související

Saakašvili, Michail

Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Více souvisejících

Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 Ukrajina Sergej Aksjonov (premiér Krymu)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy