VIDEO: Země prochází rojem meteoritů, exploze vyděsila sever Ruska

Moskva - Explozi meteoritu přímo na noční obloze nad svými hlavami mohli o dnešní noci pozorovat obyvatelé Murmanska i okolních měst na severu evropského Ruska. Mnozí stačili několikavteřinový úkaz nahrát na své mobilní telefony anebo videokamery umístěné na čelních sklech svých vozů a vložit na internet, uvedla ruská televize RT.

Dodala, že meteorit shořel ještě poměrně daleko od povrchu Země, a tak žádné škody nejsou hlášeny. Astronomové předem varovali, že naše planeta bude procházet rojem meteoritů.

Velký meteorit se objevil na murmanském nebi zhruba rok poté, co v okolí Čeljabinsku na Uralu dopadl největší meteorit od exploze tunguzského meteoritu na Sibiři v roce 1908.

Při pádu meteoritu, který loni 15. února dopadl v okolí Čeljabinsku (největší z jeho částí dopadla do asi 80 kilometrů vzdáleného jezera Čebarkul) utrpělo zranění na 1500 lidí.

V noci z 22. na 23. 4. dojde k maximu meteorického roje Lyridy. V maximu můžete obvykle vidět až 20 meteorů za hodinu. Meteorický roj je způsoben prachovými částicemi zanechanými kometou C/1861 G1 Thatcher na své dráze, kterou Země v těchto dnech prochází.

Roj bývá aktivní každoročně od 16. do 25. dubna. Nejlepší podmínky pro pozorování budou letos přibližně do půlnoci, nad ránem totiž začne rušit svým svitem Měsíc a znemožní tak pozorování slabších meteorů. Meteory budou zdánlivě vylétat ze souhvězdí Lyry, ale pozorovat je můžete prakticky po celé obloze, informuje hvezdarna.olomouc.cz.

Zdroj: YouTube

Meteorický roj je astronomický jev, který vzniká, když Země při svém pohybu zkříží pás meteoridů – fragmentů, kopírujících oběžné dráhy svých mateřských těles. Je tvořen meteory, zdánlivě vylétajícími z jednoho bodu na obloze. Jestliže mají meteoroidy stejné mateřské těleso – tedy těleso, ze kterého pocházejí (většinou jím je kometa nebo vyhaslá kometa), mají souběžné dráhy pohybu. Je to dáno tím, že když se kometa blíží ke Slunci, její ledové jádro se pomalu rozpadá a nechává za sebou pás prachových částic neboli meteoroidů.

Jelikož mají meteoridy téměř rovnoběžné dráhy, při pohledu ze Země se zdá, že meteory jakoby vyletají z jediného bodu na obloze. Tento bod se nazývá radiant. Pro představu, proč je tomu tak, si vzpomeňte na koleje. Jsou rovnoběžné a přece se v dálce zdánlivě sbíhají v jednom bodě. Tohle je jenom jiný případ tohoto jevu, perspektivy.

Příklady meteorických rojů jsou Geminidy (mateřským tělesem je vyhaslá kometa Phaeton), Perseidy, Orionidy, Akvaridy (z Halleyovy komety), Leonidy, Kvadrantidy, Severní a Jižní Akvaridy, Tauridy či Lyridy.

Související

Perseidy (srovnání)

Meteorický roj Perseid vrcholí o víkendu. Podmínky budou ideální

Mezi 17. červencem a 24. srpnem se otevírá okno pro pozorování každoročního meteorického roje Perseid. Tohoto roku dosáhne svého vrcholu v noci ze soboty 12. na neděli 13. srpna. Meteory již můžeme vidět od nynějška, jejich počet postupně narůstá a během noci vrcholu, na temné obloze daleko od měst mezi půlnocí a 4. hodinou ranní, se můžeme těšit na až 80 meteorů za hodinu, informoval redakci serveru EuroZprávy.cz Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.
Kompozitní snímek maxima roje Perseid z minulého roku zachycuje Mléčnou dráhu a 174 meteorů vylétajících z jednoho místa na obloze – radiantu v souhvězdí Persea. Nejvíce meteorů bude vidět z těch míst, kde neruší světlo měst. Autor: Petr Horálek

Na obloze dnes vrcholí Lyridy, nejdéle zaznamenaný meteorický roj

Dnes večer vrcholí meteorický roj Lyridy. Nepatří k nejvýraznějším rojům roku, ale lidé by několik meteorů na obloze mohli zahlédnout, uvedl Pavel Suchan, tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Podotkl, že Lyridy jsou zajímavé tím, že jde o nejdéle zaznamenaný meteorický roj - jsou známy již přes 2600 let. V těchto dnech jsou také nejlepší letošní podmínky pro pozorování planety Merkur.

Více souvisejících

meteorický roj vesmir Rusko

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy