VIDEO: Rusové přišli o raketu Proton, trosky spadly na pole v Číně

Moskva - Krátce po startu z kazašského kosmodromu Bajkonur se dnes zřítila ruská raketa Proton, která měla vynést na oběžnou dráhu nejvýkonnější ruskou spojovací družici. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Z dosud nezjištěných příčin podle ruského řídícího střediska selhaly motory třetího stupně. Úlomky aparátu údajně dopadly do Číny.

Raketa vypověděla poslušnost ve výšce kolem 160 kilometrů nad Zemí a shořela v hustých vrstvách atmosféry, řekla novinářům mluvčí ruského Roskosmosu Irina Zubarevová. Nevyloučila, že drobné úlomky mohly dopadnout do oblasti Altaje při ruských hranicích s Kazachstánem a Čínou.

Podle zpráv čínského tisku mohly úlomky ruské rakety dopadnout do oblasti severovýchodní Číny severně od města Charbinu. Obyvatele tamních okresů prý ráno vyděsil silný pronikavý zvuk, po němž se na nebi objevilo mnoho zářících bodů. Několik těžkých předmětů údajně dopadlo na pole v provincii Chej-lung-ťiang. 

Raketa měla na oběžnou dráhu vynést telekomunikační družici Express-AM4R, kterou pro Roskosmos vyrobilo evropské konsorcium EADS Astrium. Podle agentury ITAR-TASS byla družice pojištěna na částku 2,5 miliardy rublů (1,4 miliardy korun).

Zdroj: YouTube

Nejde o první havárii

Nosná raketa Proton naposledy havarovala loni 2. července, kdy se minutu po startu zřítila na kosmodromu Bajkonur. Vynést měla tři ruské navigační družice Glonass, což je ruské dvojče amerického systému GPS, soustava družic na zemské oběžné dráze ve výšce kolem 19 000 kilometrů a se sklonem dráhy 64,8 stupně k rovníku. Satelity přenášejí navigační signály pro vojenské i civilní uživatele. Obdobné navigační systémy ostatně na vyšší zemské orbitě buduje i Evropa (Galileo) nebo Čína (Bejdou).

Oblačné nebe letního rána ozářil loni v červenci zážeh šesti hlavních motorů prvního stupně, jež měly hořet po dobu dvou minut, a nosič se zvedl z rampy a zamířil k nebi. Záhy se však začal chovat nějak podivně, příliš se zaklonil na levou, potom na pravou stranu. Za malý okamžik už byla raketa v horizontální poloze a neměla šanci situaci zvládnout. Přešla do střemhlavého pádu, korunovaného odlomením jejího vrcholku a výbuchem hlavního hořícího stupně.

Další exploze na sebe nenechala dlouho čekat a nastala při dopadu hořící rakety zpět na kosmodrom. Došlo k němu asi jen půl minuty po startu. Okamžitě zavládly obavy o životy ruských techniků, kteří start běžně sledují z bezprostřední blízkosti a ani ne minutu po něm jedou v automobilech zajišťovat startovací rampu. Nepřišly však žádné okamžité zprávy o lidských obětech, informuje astro.cz.

Související

Více souvisejících

Rusko raketa

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

Feriho chováním se bude znovu zabývat policie. ÚS jí vrátil jeden z odložených případů

Policie podle Ústavního soudu chybovala, když odložila část kauzy exposlance Dominika Feriho. Soud vyhověl jedné z pěti žen, které se na něj obrátily, a zrušil usnesení státního zastupitelství. V případě ostatních stěžovatelek odložení platí. Policie se zřejmě bude muset k případu vrátit, Feri však nemusí být nutně znovu obžalován. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy