Proč se zřítil malajsijský boeing? Přehled děsivých teorií

Kyjev/Praha - Všichni se dohadují, kdo sestřelil malajsijský boeing nad Ukrajinou. Byli to proruští separatisté? Byla to ukrajinská armáda? Byli to Rusové? Byli to Ukrajinci, ale ve skutečnosti chtěli sestřelit letadlo ruského prezidenta Vladimira Putina? Nebo se ukáže, že vše byla jen technická závada?

298 mrtvých. To je počet obětí, který zahynul na palubě malajsijského letadla mířícího z Amsterodamu do Koala Lumpuru. Zatím stále není jasné, co se před zřícením stroje stalo. Vzhledem k napjaté situaci na východě Ukrajiny se obě strany sporu, proruští separatisté a ukrajinská vláda, navzájem obviňují z jeho sestřelení. Teorií, jak k tragédii došlo, je ale víc.

1. Letadlo bylo sestřeleno jiným letadlem

Ihned po pádu letadla se objevily informace, že v blízkosti boeingu letěla jedno nebo dvě letadla. Dokonce se tvrdilo, že smrtonosnou raketu vypálilo Su-25 proruských povstalců. Tato teorie je hodně postavená na vodě, protože tento bitevník do takové výšky nevystoupá.

O údajném doprovodu ukrajinských stíhaček se zase zmínil jakýsi španělský dispečer, který prý pracuje na letišti Borispol v Kyjevě a malajsijský boeing i navigoval. "Letadlo B 777 letělo v doprovodu dvou ukrajinských stíhaček, do okamžiku než zmizelo z radarů," psal údajně na svém twitterovém účtu. Ten už však samozřejmě neexistuje. A konspirátoři tvrdí, že byl smazán a Carlos už je možná i po smrti či minimálně ve vězení.

Zda ale vůbec nějaký španělský dispečer Carlos existuje, není jasné. Jeho existenci uvádějí pouze ruské a konspirační weby. Na věrohodnosti existence Carlose ani nepřidává fakt, že není příliš reálné, aby při navigaci letadel stihl ještě tweetovat.

2. Letadlo sestřelila ukrajinská armáda ze země

Jedna z konspiračních teorií hovoří, že za vším stojí ukrajinská armáda. Sestřelením civilního letadla s téměř 300 cestujícími na palubě chtěla získat masivní podporu od svých spojenců k velké ofenzivě vůči proruským separatistům na východě Ukrajiny. Měla vše promyšlené tak, aby vina padla na povstalce. Vše se samozřejmě dělo v režii USA, vždyť americký prezident Barack Obama už jen pár hodin po pádu letadla věděl zcela přesně, že rakety byly odpáleny z území kontrolovaného povstalci.

3. Ukrajinci chtěli sestřelit Putina

Další údajná možnost, proč k sestřelení malajsijského boeingu došlo, je, že Ukrajinci chtěli sestřelit speciál ruského prezidenta Vladimira Putina. Údajně opět o tom mluví dispečer Carlos, když jen tři minuty před havárií tweetuje, že okolo letadla se pohybují stíhačky.

Konspirátoři mají jasno o tom, že na smrti Putina mají zájem Ukrajinci. Z globálního hlediska by jim to ale příliš nepřineslo. Spojenci by od nich dali ruce pryč. A je dost pravděpodobné, že kdyby se tato verze potvrdila, vystavila by se nebezpečí trestné výpravy ze strany ruské armády. O tom, kdo by v konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem měl navrch, není pochyb.

4. Boeing sestřelili proruští separatisté

Zatím nejpravděpodobnější, konspirátory však nejvíce odmítanou teorií, je to, že boeing Malaysia Airlines byl sestřelen proruskými povstalci. Odpůrci této verze tvrdí, že nikdo neprokázal, že by separatisté vlastnili raketové zařízení, natož aby je uměli ovládat. V posledních týdnech se na profilech povstalců na sociálních sítích hned několikrát objevilo, že se jim tyto systémy podařilo sehnat. Ukrajinská vláda k tomu tvrdí, že má jasné důkazy o tom, že povstalci tyto zbraně mají a dokonce, že zachytili pohyb těchto zařízení těsně po útoku a jedna raketa chybí.

Proti proruských separatistům hraje i fakt, že jeden z jejich předáků Igor Girkin alias Igor Strelkov se jen pár minut po sestřelení boeingu radoval, že se jim podařilo sestřelit další ukrajinský antonov! Rusko, které separatisty podporuje, ovšem označila tento profil Strelkova za falešný.

Je ale opravdu možné, že boeing sice sestřelili proruští separatisté, ale vše byla nešťastná náhoda. Podle některých informací se pilot radikálně odchýlil od plánované trasy, protože se "cítil nejistý přeletem přes Ukrajinu". Dostal se tak přímo do středu neklidné oblasti. 

Na druhou stranu je však nutno vzít v potaz, že vojenská letadla létají v daleko menší výšce. Navíc podle mezinárodních dohod by měl být vzdušný prostor nad 10 tisíc metrů bezpečný. Malajsijský boeing letěl ve výšce 10 700 metrů.

5. Letadlo mělo technickou závadu

Poslední z teorií, která hovoří o tom, jak k tragédii mohlo dojít, je ta, že malajsijský boeing měl technickou závadu a obě strany sporu na východě Ukrajiny se z toho snaží vytěžit, co nejvíc v informační válce. Technickou závadu by ale měly odhalit černé skříňky. Ukrajinci je chtějí předat mezinárodním vyšetřovatelům, ačkoliv při leteckých haváriích v této oblasti jsou analyzovány v Moskvě. Nicméně to se spousty lidem nelíbí, protože se bojí, že by ruští vyšetřovatelé na nátlak Kremlu, který je spojencem separatistů, mohli analýzu zmanipulovat.

Více či méně věrohodných teorií o sestřelení malajsijského boeingu je tedy hned několik. Ať se to stalo tak, či onak, jeden fakt zůstává. Na palubě stroje zemřelo 298 nevinných lidí.

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Ukrajinská krize Boeing 777

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy