Muž štěstěny: Dvakrát zrušil let v malajsijském letadle, to mu zachránilo život

Oldenzaal - Nizozemský cyklista Maarten de Jonge je mužem štěstěny. Už podruhé totiž na poslední chvíli stornoval "let smrti" malajsijských aerolinií. V březnu si přerezervoval místo z letu MH370, teď si přeobjednal místo z letu MH17. Tedy z dvou malajsijských "letadel smrti".

Už podruhé si mohl pořádně oddechnout. Nizozemský profesionální cyklista Maarten de Jonge totiž znovu nenastoupil do "letadla smrti". Na poslední chvíli si totiž změnil den odletu do Kuala Lumpuru. Místo čtvrtečního letu MH17, který byl sestřelen nad Ukrajinou, by měl letět dnes (v neděli).

"Je strašné, co se stalo. Je to hrozná věc. Tolik obětí," uvedl De Jonge v prohlášení na svém webu. Zároveň ale dodal, že na jeho příběhu není nic zajímavého. "Nemyslím si, že je vhodné vyprávět svůj příběh. Pozornost by neměla být věnována mně, ale obětem a pozůstalým. Všem, kteří byli ovlivněny touto katastrofou, přeji hodně síly," prohlásil.

Smrti se de Jonge vyhnul už podruhé. Něco podobného se mu totiž stalo už v březnu. Tehdy měl být v letu Malajsijských aerolinií MH370, který se bez jakýchkoliv stop ztratil. Ačkoliv se už objevilo spousty konspiračních teorií, že letadlo přistálo na nějakém ostrově a všichni lidé z letu jsou v pořádku, není to příliš pravděpodobné a všichni už jsou nejspíš po smrti.

De Jonge závodí za malajsijský Terengganu Cycling Team, proto Malajsijskými aerolinkami létá tak často. I po těchto dvou událostech nemá strach a s aerolinkami bude létat dál. "Měl jsem štěstí dvakrát, potřetí to bude stejně," říká.

Při letu MH17 v letadle, které bylo sestřeleno nad východní Ukrajinou, zemřelo 298 lidí na palubě. V letu MH370, který za nejasných okolností zmizel nad Indickým oceánem, bylo 239 lidí na palubě.

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Boeing 777 Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy