WHO: Pandemie prasečí chřipky trvá

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek oznámila, že neodvolá pandemii chřipky A(H1N1), informuje server francouzského listu Le Figaro. Podle odborníků je virus stále nebezpečný.

WHO svolala v úterý zasedání odborné komise, která měla rozhodnout o zachování nejvyšší pandemické úrovně, nebo ji zcela zrušit. Komise se jednomyslně shodla, že pandemická aktivita viru pokračuje, i když "to vypadá, že období nejintenzivnějšího šíření v mnohých oblastech světa skončilo".

Ředitelka WHO Margaret Chanová přijala doporučení odborníků a rozhodla se pandemickou úroveň, vyhlášenou loni 11. června, zachovat.

Doporučení WHO o vážnosti epidemií mají vliv na rozhodnutí 193 vlád členských států, především na očkování a nákup vakcín.

WHO čelí kvůli vyhlášení pandemie chřipky A(H1N1) obvinění, že hrozbu zveličila. Současná chřipková pandemie je méně závažná než předchozí dvě v letech 1957 a 1968, které usmrtily miliony lidí. Prasečí chřipka podle WHO dosud usmrtila 18 000 lidí, ale většina nakažených měla jen mírné projevy onemocnění.

Konečný počet obětí zatím není znám, WHO jej vyčíslí až za několik let.

Chřipkový vir A(H1N1) nazývaný jako prasečí nebo mexická chřipka se objevil loni v březnu v Mexiku a během několika měsíců se rozšířil do téměř celého světa. Nakazily se jím miliony lidí.

Související

Ilustrační foto

Koronavirus má v Česku dvacetkrát více obětí než prasečí chřipka

Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 dosáhl od začátku pandemie nového typu koronaviru téměř 20.000. Nejvíce obětí z chřipkových virů měla od počátku 20. století pandemie španělské chřipky, která si v letech 1918 až 1920 v Československu vyžádala podle odhadu historika Haralda Salfellnera 44.000 až 82.648 mrtvých, celosvětově na ní pak zemřelo na 40 milionů lidí.

Více souvisejících

prasečí chřipka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Putin řekl, jaký dopad budou mít volby v USA na vztahy s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledek amerických prezidentských voleb neovlivní rusko-americké vztahy. Tuto informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy