Prokletý let MH17: Z tragédie sestřeleného boeingu opravdu mrazí

Kyjev - Říká se, že sedmička nosí štěstí. Ačkoliv Boeing 777 z letu MH17 je spojen se sedmičkami opravdu hodně, štěstí mu to příliš nepřineslo. Ve čtvrtek byl sestřelen nad Ukrajinou.

V letu malajsijských aerolinií MH17 přišlo ve čtvrtek o život 298 lidí na palubě! Zatím není jasné, proč se stroj zřítil, a kdo je za to zodpovědný. Několik faktů k sestřelenému boeingu je však hodně podivných.

Letadlo bylo sestřeleno na východě Ukrajiny 17. 7. 2014. Tedy přesně 17 let poté, co absolvovalo první let. Ten Boeing 777 registrační značky 9M-MRD absolvoval 17. 7. 1997.

Lidé na sociálních sítích upozorňují ještě na jednu sedmičku, která tomuto boeingu rozhodně štěstí nepřineslo. Součet letošního roku, tedy roku sestřelení, vychází 7 (2+0+1+4).

Let MH17 malajsijských aerolinií se na východě Ukrajiny zřítil ve čtvrtek odpoledne, krátce před půl šestou. S největší pravděpodobností byl stroj sestřelen raketovým systémem Buk. Nad tím, kdo vypálil a kdo dal pokyn k výstřelu visí otazníky.

Vzhledem k napjaté situaci na východě Ukrajinu se z toho navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinská vláda. Všechny stopy zatím nasvědčují, že raketa byla vypálená z území kontrolovaného povstalci, což prohlásil Barack Obama a už předtím to řekla ukrajinská vláda.

Nepřímo to potvrdil i ruský prezident Vladimir Putin, který je na straně povstalců. Nicméně tvrdí, že za vše je odpovědný Kyjev.

Společnost Malaysia Airlines dnes oznámila, že poskytne každé rodině pasažérů letadla sestřeleného nad Ukrajinou okamžitou finanční pomoc ve výši 5000 dolarů. Napsala to agentura Reuters.

Finanční podpora má "usnadnit zajištění okamžitých ekonomických potřeb rodin cestujících", sdělily malajsijské aerolinie. "Prostředky na tento účel již jsou k dispozici," dodala firma.

Vyčleněné peníze nepředstavují oficiální odškodné a nijak neovlivní zákonné právo příbuzných obětí o kompenzace žádat, uvedla společnost ve svém prohlášení.

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Boeing 777

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy