TEST: Škoda Octavia Scout versus Nissan X-trail. Kdo je lepší?

Praha - Dvojice novinek Nissan X-trail a Škoda Octavia Scout se v naší redakci již jednou objevila a ačkoliv obě auta patří do odlišných kategorií, najde se na nich hned několik společných faktorů. A právě proto jsme se rozhodli tyhle dva modely postavit proti sobě a zjistit, zda je lepší moderní SUV anebo lehce zvýšený kombík střední třídy. Co myslíte, v čem bude X-trail lepší a v čem jej Octavia Scout zaručeně porazí? Auta testoval Roman Havlín ze sesterské redakce serveru AutoRoad.cz.

Předem je však nutné podotknout, že nová generace X-traila už není plnohodnotný teréňák a proti němu postavený Scout zase hraje úlohu drsnějšího běžného auta typu kombi. V testu jsou navíc dvě odlišné verze, zatímco Nissan byl poháněn benzínovým čtyřválcem a nenabízel pohon všech kol, Škodovka měla pod kapotou naftu a přiřaditelný pohon 4x4 za pomoci spojky Haldex. Ve výsledku tak zde máme dvě různá auta, která ale v mnohých případech mohou posloužit naprosto stejně.

Dva odlišné přístupy

Novodobý X-trail je po stránce designu defacto menší kopií dříve testovaného Qashqaie. Najdeme tak na něm tradiční masku chladiče a do jisté míry okopírované přední světlomety. Japonský vůz nabízí oblé křivky, jenž maskují poměrně robustní karoserii a tak trošku i jeho terénní ambice. V rámci testované specifikace jsme měli příplatková 19ti palcová kola, jenž ve spojení se světlou výškou 210 mm jasně předčí protivníka z české stáje.

Škoda Octavia Scout má totiž světlou výšku 171 mm a do testu přijela na „pouze" sedmnáctkách, jejichž design se mě osobně ale moc nelíbí. V řeči čísel se tak zdá být rozdíl mezi oběma auty celkem velký, jenže při běžném pohledu laika to tak rozhodně nevypadá. Mohutná karoserie Nissanu totiž dává pocit krále, ale prvotní zdání leckdy může klamat.

Nejnovější Scout totiž tuhle ztrátu dohání dost chytře. Vůz umí být se správným lakem karoserie a koly mnohem atraktivnějším než jeho japonský soupeř. Už jen to, že se jedná o Škodovku a má tak potřebné plasty, je plusovým bodem, který se u velkého procenta Čechů počítá. Celkový dojem drsné Octavie dotvářejí plastové lemy blatníků, prahů a stříbrné ochranné plastové panely zespodu nárazníků. Na konto X-trailu je ale nutné dodat, že někteří naopak upřednostňují obří tvary karoserie, čímž si dodávají pocit bezpečnosti pro sebe a zbytek rodiny a na plasty či umělou drsnost si vážně nepotrpí.Celý dvojtest s výsledky čtěte zde

Související

Ilustrační foto

Němci změřili poruchovost aut. Jak je na tom vaše?

Berlín - Nejspolehlivější vozy pocházejí z Německa, vyplývá to z velkého průzkumu německého automotoklubu ADAC. Výjimkou jsou vozy Opel, které společně s italskými Fiaty a auty z Francie patří mezi ty nejporuchovější. ADAC sestavil seznam 125 modelů vozů a ohodnotil je známkami jako ve škole.

Více souvisejících

testy aut Nissan X-Trail Škoda Octavia

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy