Karlovy Vary zahájily sezonu, čekají letos více hostů z Asie

Karlovy Vary zahájily dnes lázeňskou sezonu. Největší české lázně očekávají změny ve skladbě návštěvníků. Ubývá Rusů a přibývá Asiatů, řekla ČTK primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Město a lázeňské hotely by se na to měly připravit.

"Jak je vidět, tak ruských klientů ubývá, a já si myslím, tento trend bude zřejmě pokračovat i v letošní sezoně. Osobně si myslím, že bude o něco horší než v roce 2018. Myslím, že více bude o asijských klientech, budou se sem sjíždět více Tchajwanci, Korejci a podobně. A s tím, jak se připravujeme na vstup na seznam UNESCO, tak to bude klientela, která sem bude jezdit stále více," řekla Pfeffer Ferklová.

Podle primátorky je ale důležité soustředit se na to, aby si město z této klientely vybíralo zejména ty návštěvníky, kteří ve městě zůstanou déle, namísto jednodenních návštěvníků.

Podle Pfeffer Ferklové, která před vstupem na karlovarský magistrát pracovala jako ředitelka Grandhotelu Pupp, je určitým ukazatelem zájem ruských hostů o Karlovy Vary na začátku května. V době takzvaných májových prázdnin bývaly karlovarské hotely obvykle obsazené, zatímco letos mají ještě volné kapacity.

Karlovy Vary vloni navštívilo 202.854 hostů, kteří zde strávili bezmála 1,3 milionu nocí. Zatímco návštěvníků lázeňského města meziročně o devět procent přibylo, počet přenocování o dvě procenta klesnul. Zkracuje se i průměrná délka pobytu, a to Z 8,1 dne v roce 2017 na 7,4 v roce 2018.

Mezi klienty jsou na prvním městě hosté z Německa a Ruska. Zatímco Němců přibývá, Rusů naopak mírně ubylo. Výrazně přibývá i návštěvníků z Česka, kteří ale tráví v lázeňském městě méně nocí.

Oslavy zahájení lázeňské sezony, které začaly už v pátek, letos poznamenalo chladné počasí. Kvůli němu se město rozhodlo přeložit například oblíbený Food Festival o měsíc, zrušeny byly i některé koncerty pod širým nebem.

Související

Russell Crowe okouzlil diváky před hotelem Thermal jako muzikant

Russell Crowe okouzlil diváky před hotelem Thermal jako muzikant + FOTO

Australský herec Russell Crowe, který dnes převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, se v Karlových Varech představil také jako muzikant. Poté, co ho odpoledne na červeném koberci přivítaly davy fanoušků a novinářů a absolvoval slavnostní zahájení, se na festivalu objevil jako zpěvák skupiny Indoor Garden Party. Zaplněnému hledišti před hotelem Thermal na bezplatném vystoupení nabídl svoji bluesrockovou a country hudbu.

Více souvisejících

Karlovy Vary Turisté

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy