Češi začali pořizovat zájezdy na léto 2015, za dovolenou utrácejí o 900 Kč více než loni

Praha - Na českém trhu narůstá obliba pořizování letní dovolené v režimu first minute, a lidé tak své zájezdy nakupují čím dál dříve. Letos k první vlně nákupu dovolené v předstihu došlo již koncem října a významný růst lze registrovat i v průběhu listopadu.

Oproti loňskému roku narůstá částka, kterou Češi do dovolené investují. Průměrně turisté pořizují zájezdy na léto 2015 v hodnotě 14 351 Kč na osobu, což je o 901 Kč více než loni. Ukázaly to statistiky cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem zájezdů přes internet na tuzemském trhu.

Tradičně je největší zájem o dovolené na řeckých ostrovech, které tvoří 30 % z celkové poptávky. Průměrná cena prodaného zájezdu do Řecka dokonce meziročně mírně poklesla na 14 844 Kč na osobu. Letos navíc významně narůstá poptávka po zájezdech do Turecka, jež zaujímají 17 % z prodejů first minute pobytů u cestovní agentury Invia. Jde o meziroční nárůst podílu o 4 procentní body. Na oblibě dále získávají turistické lokality v Bulharsku, Chorvatsku a na Kypru. K propadu poptávky naopak došlo u Španělska.

Za atraktivitou nákupu dovolené v předstihu stojí zejména výrazné slevy, které se pohybují v rozmezí od 10 % do 35 % oproti katalogovým cenám. Lidé navíc vítají možnost širokého výběru z dosud nevyprodaných kapacit. K nárůstu zájmu o first minute pobyty přispívají také speciální nabídky pro zákazníky. Poptávané jsou zejména benefity v podobě pobytu pro dítě zdarma či možnosti změnit termín či lokalitu dovolené. České turisty od brzkého nákupu dovolené odrazovaly zejména vysoké zálohy. Cestovní agentura Invia v rámci akce Chytrá záloha umožňuje klientům složit pouze minimální rezervační poplatek už od 500 Kč.

10 nejoblíbenějších destinací podle cestovní agentury Invia

1. Řecko 2. Turecko 3. Itálie 4. Bulharsko 5. Kypr 6. Španělsko 7. Chorvatsko 8. Tunisko 9. Egypt 10. Francie

Komentář: Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia

„Zájem o nákup letní dovolené v předstihu projevují v listopadu a prosinci zejména rodiny, které vyhledávají nabídky s bezplatným pobytem pro děti. Právě zájezdy určené pro rodiny s dětmi jsou rychle vyprodané a v sezóně jsou téměř nedostupné. First minute pobyty na podzim nakupují i páry, které se rády vracejí na oblíbené místo a nechtějí riskovat vyprodání kapacit.

Češi se už nákupů zájezdů v režimu first minute neobávají. Přispělo k tomu snížení zálohy na symbolickou částku 500 Kč a fakt, že cestovní kanceláře stále častěji umožňují zdarma změnit termín, hotel či destinaci ještě týden před odletem. Turisté si již uvědomují, že rezervace dovolené půl roku předem není rizikem."

Související

Více souvisejících

Invia dovolená

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy