Praha - Karibik má novou metropoli gastronomie - Dominikánskou republiku. Tato země obklopená azurovým mořem nabízí celou řadu kulinářských zážitků.
Dominikánská republika je zemí nádherných pláží i výborné kuchyně. Nově to potvrzuje titul "Karibská metropole gastronomie", kterým se destinace od pondělí tohoto týdne pyšní. Prestižní cenu Dominikánské republice udělila Iberoamerická gastronomická akademie společně s Královskou španělskou akademií gastronomie.
"Toto významné ocenění podpoří ekonomický růst a současně je i ideální platformou k prezentaci země jako značky," uvedl Juan Ross, prezident Dominikánské gastronomické asociace na slavnostní ceremonii v Prezidentském paláci Santo Dominga.
Dominikánská republika se bude na kulinářských festivalech a akcích představovat jako "Gastronomická metropole Karibiku". Rozšíří tak povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpoří i další rozvoj turistického ruchu, a to především v Santo Domingu, které je svou gastronomickou nabídkou proslulé a kde byl v loňském roce dokončen projekt renovace Koloniální zóny.
Jaké pokrmy ochutnat?
Dominikánská republika nabízí celou řadu kulinářských zážitků. Od čerstvě ulovených ryb a mořských plodů přes tradiční kreolské pokrmy až po ty mezinárodní. Místní kuchyně v sobě mísí španělské, africké i původní indiánské vlivy a často se v ní setkáme s nejrůznějšími druhy koření, např. koriandrem, ají či oreganem, která dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť.
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Sancocho, hustá polévka z kořenové zeleniny a sedmi druhů masa, banánová kaše Mangú s vejci a osmaženým salámem s cibulkou, nebo La Bandera z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží.
Tropická ovoce jako papája, maracuja, sladké banány, ananas a mango se konzumují buď ve formě čerstvých šťáv, nebo samostatně a používají se i jako ingredience při přípravě dezertů.
Regionální dobroty
Místní speciality můžete ochutnat podle toho, v jaké části ostrova se právě nacházíte. V Santo Domingu najdete spoustu restaurací nabízejících recepty tradiční i mezinárodní kuchyně obohacené o inovativní způsoby úpravy.
V rybářských vesnicích, jako je např. Bayahibe na jihovýchodním pobřeží či Las Terrenas na Samaná, můžete ochutnat čerstvé mořské plody a vynikající ryby, ke kterým patří marlin, mahi-mahi nebo dorado. Specialitou poloostrova Samaná je pak Pescado con Coco, ryba v kokosové omáčce.
V regionu Constanza v pohoří Cordillera Central se pěstuje celer "cepa de apio", který se používá na přípravu chutné krémové polévky.
V Dominikánské republice se pěstuje rovněž celá řada plodin, z nichž se vyrábějí nejrůznější pochoutky. Patří mezi ně např. kakao, káva, zázvor a cukrová třtina. Pokud se vydáte na výlet po ostrově, můžete absolvovat prohlídku některé z manufaktur, kde vám předvedou celý proces sklizně, tradiční techniky zpracování i výrobu finálního produktu. Např. v Las Galeras na poloostrově Samaná je možné navštívit naučné centrum, ve kterém se pěstuje organický zázvor. Ve městě San Francisco de Macoris se můžete vydat po stopách kakaa a v Muzeu čokolády v Punta Caně si v rámci exkurze dokonce budete moci připravit vlastní čokoládu.
O Dominikánské republice
Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu.
Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica - Juan Dolio, Punta Cana - Bávaro, La Romana - Bayahibe, Samaná - Las Terrenas a Puerto Plata - Cabarete - Sosúa.
Související
Ministra životního prostředí Dominikánské republiky Meru zastřelili v úřadě
Bouře Isaias zesílila na hurikán, pustoší státy v Karibiku
Dominikánská republika , dovolená , cestování , protext , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 41 minutami
5 důvodů, proč jít k evropským volbám, aneb výzva k obraně našich hodnot
před 1 hodinou
Pellegrini definitivně skončil v čele Hlasu. Nahradí ho ministr vnitra
před 1 hodinou
RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky
před 2 hodinami
Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě
před 2 hodinami
Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi
před 3 hodinami
Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN
před 4 hodinami
Zelenskyj uvítal, že Američané dali zelenou použití zbraní proti Rusku
před 5 hodinami
Týden do eurovoleb. V Česku by teď vyhrálo ANO, ukazuje průzkum
před 5 hodinami
Válka na Ukrajině: Rusové v noci opět cílili na ukrajinskou energetiku
před 6 hodinami
Deštivé počasí sužuje Česko. Napršelo až 70 milimetrů, zvedají se vodní toky
před 7 hodinami
Izrael nabízí Hamásu příměří v Pásmu Gazy. Plán představil Biden
před 7 hodinami
Bidena by volilo více lidí než Trumpa. Průzkum naznačil, jak výsledek ovlivní soud
před 7 hodinami
Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru
před 9 hodinami
Letní počasí se blíží. Příští týden teploty vyrostou k 30 stupňům
včera
Počet případů horečky dengue strmě stoupá. Podle WHO je situace alarmující
včera
Smrt v leteckém motoru. Na veřejnost pronikly děsivé detaily, nešlo o náhodu
včera
Donald Trump: „Žijeme ve fašistickém státě." Mnohá media jeho projev přerušila kvůli údajnému lhaní
včera
Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze
včera
Verdikt soudu Trumpovi pomohl. Dárci mu poslali miliony, má podporu jako nikdy dřív
Aktualizováno včera
Už nyní jsme vítězi války na Ukrajině, tvrdí NATO. A kde jsme vyhráli, ptá se Maďarsko
Na setkání ministrů zahraničních věcí členských zemí NATO v Praze zaznělo prohlášení, že "z dlouhodobého hlediska jsme už nyní vítězi války". V pátek to na Facebooku kritizoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který toto tvrzení označil za projev nedostatku zdravého rozumu.
Zdroj: Libor Novák