Nejhorší města na světě? Některá milují i Češi, vůbec se v nich ale nehnete

Cestování po světě se stalo oblíbenou činností mnoha lidí. Ti většinou vyhledávají turistické skvosty jako Paříž, Barcelonu nebo i Prahu. Všechny tyto destinace mají jedno společné - žijí zde hromady lidí. Když k tomu přidáte ještě turisty, máte někdy pocit, že se jen těžko pohnete z místa. Která světová města však turismem "trpí" nejvíce? Odpověď přinesl australský zpravodajský server News.

Tento rok byl ve znamení turistických problémů po celém světě. V některých městech dokonce probíhaly protesty místních obyvatel, kteří si stěžovali, že jsou vytlačováni z vlastních domovů. Vlády na místech, jako například Baleárské ostrovy, začaly zvyšovat turistické daně, aby počty cestovatelů alespoň trochu snížily.

Obavy měst potvrzuje i nová zpráva Světové organizace pro cestování a cestovní ruch (WTCC), která ve spolupráci se společností McKinsey označila destinace, které se nejvíc potýkají s přelidněním v souvislosti s turismem.

Zpráva nazvaná "Vyrovnávání se s úspěchem: Řízení přeplněnosti v turistických destinacích" hodnotila různé faktory, podle kterých se následně určilo, která místa jsou nejvíce zasažena.

Těmito faktory byly například pocity místních obyvatel, špatné zkušenosti turistů, přetížená infrastruktura, poškozování přírody nebo ohrožení kulturního dědictví.

Výsledky zprávy nebyly potěšující, hned sedm měst mělo v těchto hlediscích vysoká skóre, která potvrzovala problém s turismem. Jednalo se o Amsterdam (Nizozemsko), Dubrovnik (Chorvatsko), Kualu Lumpur (Malajsie), Macao (Čína), Řím, Benátky (obě Itálie) a Varšavu (Polsko).

Autoři zprávy navrhují turistům, aby cestovali během roku po celém světě a nevybírali si destinace, u kterých se předpokládá, že budou v daný moment přelidněné. Turisté jsou zprávou vyzýváni k tomu, aby navštěvovali méně známé části populárních prázdninových oblastí. WTCC tím chce docílit menšího tlaku na místa, která vyzdvihla v seznamu.

Stejné výzvy dělá v současnosti například Island. Ten láká turisty do města Akureyri, kde se také nacházejí vodopády a horké prameny. Dříve však nebylo město tolik navštěvované, naopak zabrat dostávaly jiné lokality ostrova.

Organizace Navštivte Británii dělá to samé - láká turisty k návštěvě zajímavých míst mimo Londýn. Některé instituce však sahají k poměrně radikálním krokům. To se týká například nedávného zákazu reklam, které by lákaly turisty do nových obchodů v Amsterdamu.

Zpráva ovšem uvádí, že taková opatření by se měla provádět jen výjimečně a jen jako poslední možnost. "Oblast cestovního ruchu musí růst, musí vytvářet nové příležitosti a nová pracovní místa. Stejně tak musí bojovat o mír ve světě. Mnoho destinací však má problém najít tu správnou rovnováhu mezi potřebami společností, obyvatel a turistů," zdůrazňuje zpráva.

Související

Ivan Bartoš (Piráti)

Bartoš chce regulaci krátkodobých pronájmů bytů turistům do léta

Regulace krátkodobých pronájmů bytů turistům by podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) mohla být v ideálním případě přijata do letošní letní sezony. Záležet to bude i na tom, zda se Švédsku jako předsednické zemi EU podaří najít shodu na unijních pravidlech regulace. Bartošův úřad z ní chce vycházet v novele o podnikání v cestovním ruchu. Ministr to dnes uvedl ve Sněmovně na dotaz Patrika Nachera (ANO).

Více souvisejících

turistika Turisté cestování Praha Paříž Španělsko Barcelona Amsterdam (The Netherlands) Chorvatsko Malajsie Macao Řím (město) Itálie (Benátky) Polsko wtcc

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy