Od července si rodiče děti do pasu už nezapíšou

Praha - Rodiče si od července nebudou moci zapsat svoje děti do pasu. Stávající zápisy dětí budou platit do 26. června roku 2012, změnu přikazuje novela zákona o cestovních dokladech, kterou v roce 2010 podepsal prezident Václav Klaus.

Od června 2012 pak bude muset mít každý občan svůj vlastní pas.

Cena pasu pro dítě při vydání je 100 korun a doklad platí na pět let. Úřad ho vydá za měsíc.

V případě nutnosti rychlého vycestování do zahraničí, je možnost zažádat i o "bleskové vydání". V tom případě budou dospělí platit 1500 korun a poplatek za dítě je 1000 korun. Zkrácená vydávací doba je 14 dní, ale pas bude platit pouze půl roku a nebude mít biometrické údaje Zákaz zapisování dětí do cestovních pasů rodičů prosadily Evropský parlament a Evropská rada v roce 2009.

Nově platný zákon zároveň reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který poukázal na to, že odebírání cestovních dokladů s cílem umožnit soudní přezkum procesů je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Státní orgány tak už nebudou moci podle novely občanům odebírat cestovní pasy kvůli nedokončeným soudním procesům.

Související

Ivan Bartoš

O digitální občanku je zájem. Aplikaci eDoklady si za dva dny stáhlo až 150 tisíc idí

Aplikaci eDoklady si během prvního víkendu stáhlo 130 000 až 150 000 lidí, kteří nyní procházejí různými fázemi registrace. Uvedl to vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) na tiskové konferenci. Aplikace, která umožňuje ukládání elektronické verze občanského průkazu, je od dnešního dne k dispozici pro identifikaci na 33 ústředních úřadech státní správy.

Více souvisejících

Doklady cestování pasy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy