Slavná fontána di Trevi se rozpadá! Jak ji chtějí Italové zachránit?

Řím - Jedna z nejznámějších římských památek, barokní fontána di Trevi, projde v následujících dvou letech generální opravou. Městu se podařilo zajistit 2,5 milionu eur (přes 60 milionů korun) na rekonstrukci díky dohodě s módním domem Fendi.

O potřebě zásadní opravy této památky se začalo mluvit letos v létě, kdy spadly některé prvky sochařské výzdoby. Odborníci zhoršení jejího stavu přisoudili extrémním klimatickým podmínkám posledních několika let.

Římský starosta Gianni Alemanno nyní oznámil, že oprava začne v březnu a potrvá do roku 2014.

Stavba fontány trvala 30 let, od roku 1732 až do roku 1762. Jejím hlavním stavitelem byl Nicola Salvio, ten ji navrhnul pro papeže Klementa XII. Název fontány je odvozen od úzkých dlážděných uliček, které se k ní sbíhají – jde o „tre vie", tedy tři ulice. Fontána je vytesána z mramoru a uprostřed ní stojí na veliké mušli bůh moře Oceanus (Neptun), který je tažen mořskými koňmi.

Fontána di Trevi se také objevila ve filmu Frederica Felliniho - La Dolce vita, v němž se hlavní hrdinové Anita Ekberg a Marcello Mastroiani ve fontáně koupali.

Jedna z pověstí říká, že když do fontány vhodíte minci, naleznete v Římě svou pravou lásku, a když vhodíte další, budete mít v Římě také šťastnou svatbu. Částka, kterou takto turisté do fontány nahází, je opravdu veliká, každý den přibude přibližně 3000 EUR. Při jednom pravidelném čištění se ve fontáně našlo  asi 540 000 eur (13,7 miliónu korun).

Sbírání mincí z fontány je však přísně zakázáno. V minulosti byl za tuto činnost zatčen bezdomovec Roberto Cercelletta, který si každé ráno přivydělával sběrem mincí z fontány - v den svého zadržení měl nasbíráno přes 20 kg mincí. Zatčeni byli také zaměstnanci firmy, která fontánu pravidelně čistí. Sběrem mincí se jim údajně podařilo vydělat přes 100 000 EUR.

Související

Více souvisejících

Itálie Turisté oprava

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 48 minutami

před 57 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy