Sedm divů světa: Pyramidy a.... Většina lidí tápe. Co vy?

Londýn – Seznam sedmi divů světa byl sepsán ve třetím století př.n.l. v antickém Řecku, do dnešní doby se zachoval pouze jediný. Jen 6% lidí je schopno vyjmenovat všech sedm stavebních monumentů starověku, píše Daily Mail.

Nezvyklý dotaz položila téměř třem tisícům respondentů cestovní agentura Bonvoyage.co.uk. 61% lidí si vzpomene alespoň na jeden div, a to na pyramidy v Gíze, které přečkaly až do současnosti. Pouhých 21% lidí dokáže ze sebe dostat ještě druhý a 12% dotázaných dokonce nezná ani jeden.

Lidé přiznali, že se o divech ve škole učili, ale dnes už si nejsou schopni vzpomenout. V odpovědích se objevilo mnoho nových, leč nesmyslných návrhů: Socha Svobody, Vesuv, polární záře, Stolová hora, Grand Canyon, Niagárské vodopády a Velký bariérový útes.

V roce 2007 bylo na základě ankety skutečně sestaveno nových sedm divů světa.  Anketu inicioval švýcarsko-kanadský dobrodruhBernard Weber. Kritici, včetně expertů z UNESCO, se však od této aktivity distancují:

Velká čínská zeď, Čína: Postavena, aby chránila Čínu před nájezdy mongolských kmenů, žijící, aby brala dech. Tento obranný systém se budoval přes 2000 let! Je tedy zaslouženě symbolem mohutné porce vytrvalosti.

Petra, Jordánsko: Na hraně arabské pouště se v masivních skalách ukrývá strhující příklad kultury Středního Východu. Paláce, divadlo kolosálních měřítek, pohřebiště, tržiště, důmyslné vodní kanály, precizní zemědělské zahrady. To vše vytesané v masivních, růžově zbarvených skaliscích.

Socha Krista Spasitele, Brazílie: Vzpíná se z mohutného vrcholu hory a svojí velikostí odnímá nosným skalám veškerou dominanci. Kristus zde střeží Rio de Janeiro, které mu doslova leží u nohou.

Machu Picchu, Peru: Vysoko v oblacích se tyčí jehlan posvátné hory Machu Picchu. Právě zde staří Inkové zbudovali své svatyně, astronomické observatoře a obydlí tajuplného města. Do příkrého svahu vsadili terasová pole.

Chichén Itzá, Mexiko: Nejúchvatnější svatyně Májů.

Římské Koloseum, Itálie

Tádž Mahál, Indie: Nenapodobitelný palác, kouzelný jako pohádky tisíců a jedné noci. Vystavěný z bílého mramoru, přičemž hlavní vstup tvoří honosná brána z červeného pískovce.

A které jsou ty klasické divy světa?

1) Pyramidy v Gíze2) Rhodský kolos3) Maják na ostrově Faros4) Feidiův Zeus v Olympii5) Mauzoleum v Halikarnássu6) Artemidin chrám v Efesu7) Visuté zahrady Semiramidiny

Související

Více souvisejících

sedm divů světa Pyramidy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy