Vydejte se do Altamiry: "Sixtinská kaple pravěku" se opět otevře

Madrid - Světoznámá jeskyně Altamira s pravěkými skalními malbami se ve čtvrtek po 12 letech znovu otevře veřejnosti. Zatím se uskuteční jen série zkušebních prohlídek, informovala agentura AFP. V roce 2002 byla jeskyně v obci Santillana del Mar na severu Španělska uzavřena po objevení mikroorganismů, které barevné malby ničily.

Nadace, která se o prehistorickou památku stará, v lednu rozhodla, že jeskyni zpřístupní jednou za týden na 37 minut zhruba pětičlenné skupině návštěvníků. Omezené návštěvnické prohlídky se budou konat do srpna. Experti zároveň vyhodnotí dopad přítomnosti lidí na malby.

Ve čtvrtek si jeskyni prohlédne prvních pět šťastlivců vybraných náhodně mezi návštěvníky sousedního muzea. Celkově by se zkušebního projektu mělo zúčastnit 192 návštěvníků.

Zájemci budou před každou prohlídkou poučeni o přísném návštěvnickém řádu a budou si muset obléci speciální kombinézy, roušky a návleky. Během návštěv bude pečlivě kontrolována teplota vzduchu i skály, vlhkost vzduchu, obsah CO2 v prosakující vodě i množství mikroorganismů.

Plán na zpřístupnění jeskyně avizovalo ministerstvo kultury už před čtyřmi lety. Vyšlo tak vstříc požadavkům regionu Kantábrie, na jejímž území jeskyně leží. "Altamira je cenným aktivem, které nemůže ležet ladem. Prohlédnout si ji chce každý významný návštěvník," prohlásil tehdy předseda regionální vlády Miguel Ángel Revilla. Na nedostatek turistického zájmu si přitom oblast nemůže stěžovat ani navzdory zavřeným branám Altamiry – součástí muzea je totiž i přesná maketa jeskyně, a tu od roku 2001 navštívilo více než 2,5 milionu lidí.

Altamira se veřejnosti uzavřela v roce 2002 poté, co vědci na pravěkých malbách odhalili skvrny zelené plísně. Vinu připisovali změnám v citlivém mikroklimatu jeskyně, které způsobila kombinace světla, tělesného tepla turistů a vlhkosti lidského dechu. Mementem pro ochranu "Sixtinské kaple pravěku", jak se jeskynnímu komplexu přezdívá, je přitom osud obdobné francouzské jeskyně Lascaux, kterou napadly bakterie a houby. Cílem experimentu je zjistit, nakolik přítomnost lidí ovlivňuje stav prehistorických výjevů. Na podzim potom vědci své poznatky vyhodnotí.

V případě Altamiry se přitom nejedná o první radikální snížení počtu návštěvníků. Poprvé se uzavřela v roce 1977, když odborníci zjistili, že obrazy poškozuje oxid uhličitý z dechu obrovského množství návštěvníků. Po pěti letech se brána jeskyně otevřela, tentokrát ale podstatně menšímu množství turistů, informuje web CT24.

Primitiv přeci nemůže malovat

V roce 1868 jeskyni čirou náhodou objevil lovec z nedaleké vesnice, který se pokoušel vysvobodit ze skalní průrvy svého psa. Řekl o ní vlastníkovi pozemku Marcelinu Sanzovi de Sautuola, jehož velkým koníčkem byla prehistorie. Trvalo ještě několik let, než se don Marcelino vypravil do jeskyně poprvé. Jeho archeologický průzkum brzy přinesl ovoce. Nalezl celou řadu zajímavých předmětů, o nichž tušil, že by mohly pocházet z období paleolitu. Když mu pak na Světové výstavě v Paříži v roce 1878 celá řada odborníků potvrdila, že jeho nálezy by mohly být skutečně autentické, pustil se s velkou vervou do další práce.

Psali jsme: Německo hlásí unikátní objev: Bájný poklad Nibelungů nalezen?
 

Dnes už nikdo o autenticitě jeskynních maleb v Altamiře nepochybuje. Nebylo tomu tak vždy. Marcelino Sanz de Sautuola byl sice o jejich pravosti přesvědčen, jeho hypotézu potvrdil i nejuznávanější španělský odborník v oboru paleontologie profesor Juan Vilanova, ale nedůvěřivost mezinárodní odborné veřejnosti se jim nepodařilo překonat. Do Altamiry se tehdy sjíždějí paleontologové z různých evropských zemí, především však z Francie, aby si proslulé jeskynní malby prohlédli; zůstali však skeptičtí.

Někteří dokonce označili dona Marcelina za podvodníka, protože se začalo povídat, že se v okolí Altamiry potuloval v době objevu jakýsi němý malíř, který by mohl být autorem maleb. Tehdejší věda se totiž nedokázala vypořádat s myšlenkou, že pravěký člověk, považovaný do té doby za naprostého primitiva, neschopného jakéhokoliv uměleckého projevu, by byl schopen tak úžasného estetického ztvárnění a opravdovosti, s jakou jsou proporce zvířat i náznak pohybu vyobrazeny, napsal server spanelsko.info.

Související

Více souvisejících

Jeskyně pravěk Španělsko

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 1 hodinou

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 1 hodinou

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 2 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

Izraelská armáda potvrdila rozšíření pozemní operace do centra Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy