Cestovní pas: Máte před dovolenou v pořádku všechny doklady? Čtěte rady

Praha - Plánujete s rodinou dovolenou v zahraničí? Zkontrolujte si, jestli máte cestovní doklady i pro své děti a ty vaše jsou stále platné. Přečtěte si, jak dlouho trvá vyřízení cestovního pasu, co všechno k tomu potřebujete a do jakých zemí se bez něho nedostanete.

Pokud se chystáte na dovolenou mimo Českou republiku, zajistěte si včas platné cestovní doklady. Od roku 2012 jsou povinné i pro vaše děti. Už tedy neplatí, že je stačí mít zapsané ve vašem pasu. Bez jejich vlastního cestovního dokladu vám dítě přes hranice nepustí.O jaké typy cestovních dokladů je možné zažádat a jakou mají platnost?- cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji - pro děti do 15 let je platný na 5 let, starší nad 15 let tento pas mohou používat 10 let.- cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji je platný na 6 měsíců.Kde se žádost o cestovní doklad podává?V České republice: - u obecního úřadu v místě hlášeného trvalého pobytu, kde si pas také vyzvednete. Pokud se jedná o cestovní doklady bez strojově čitelných a biometrických údajů, je možné o něj požádat na jakémkoliv matričním nebo obecním úřadě mimo místo trvalého bydliště, a vyzvednout si ho na příslušném úřadě podle vlastního určení.V zahraničí: - u zastupitelského úřadu České republikyPokud je vám více jak 15 let, pas si musíte převzít osobně. Zplnomocněné osobě úředníci pas nevydají.Co budete k žádosti o cestovní doklady potřebovat?- doklady prokazující údaje zapisované do cestovního pasu (občanský průkaz, rodný nebo oddací list, občané bez trvalého pobytu na území ČR předkládají doklad o státním občanství)'- pokud žádáte o pas pro své dítě, je potřeba mít doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem za občana mladšího 15 let, například rodný list nebo občanský průkaz rodiče, v němž je dítě mladší 15 let zapsáno- k žádosti o cestovní pas se strojově čitelnými a biometrickými údaji nepotřebujete žádné další doklady ani fotografii, úředníci si vás vyfotí na místě.

- pokud žádáte o pas bez biometrických a strojově čitelných údajů, musíte s doklady totožnosti předložit i žádost na úředním tiskopisu, kterou si vyzvednete na příslušném úřadě. Současně musíte předložit i dvě pasové fotografie.Kolik vás bude vydání cestovního pasu stát?- biometrický cestovní pas vás bude stát 600 Kč, pro děti do 15 let 100 Kč. - za klasický cestovní pas bez strojově čitelných údajů zaplatíte 1500 Kč, pro děti do 15 let 1000 Kč. Jak dlouho na vydání pasu od podání žádosti budete čekat?- na biometrický cestovní pas si počkáte 30 dnů. Pokud žádost budete podávat v zahraničí na zastupitelském úřadě, počítejte se 120 dny.- vyřízení cestovního pasu bez strojově čitelných a biometrických údajů bude trvat do 15 dnů, v zahraničí do 60 dnů. Tento cestovní doklad se vydává, pokud potřebujete mít pas rychleji. Jeho platnost je ale pouze 6 měsíců.Co byste ještě měli vědět?- na cesty do států Evropské unie můžete využít cestovní doklad i bez strojově čitelných a biometrických údajů, nebo všechny typy občanských průkazů. Pokud pro dítě do 15 let nechcete zařizovat cestovní pas, je možné na příslušném úřadě zažádat o vydání občanský průkazu.- pokud cestujete do jiných států mimo Evropskou unii,  zjistěte si, zda není požadovaná vízová povinnost, s jakým typem pasu do země můžete přicestovat a jakou musí mít minimální platnost. Tyto údaje jsou pro jednotlivé země rozdílné.

Podívejte se, kam se bez víza nedostanete a kam naopak můžete jen s pasem.

Některá víza si můžete vyřídit přímo na letišti dané země. Toto platí například pro Egypt nebo Thajsko.

Související

Ilustrační foto

Češi vzali úřady útokem, na cestovní pasy se kvůli válce stojí fronty

Úřady pražských městských částí evidují zvýšený zájem o vydání cestovních pasů. I když nápor v dubnu trochu opadl oproti březnu, kdy lidé žádali o doklady podle zkušeností úředníků i z důvodu války na Ukrajině, od května opět roste kvůli dovoleným. Radnice evidují dvoj- až trojnásobně více žádostí než loni a na některý úřadech se tvoří fronty. ČTK to sdělili mluvčí radnic.
Velká Británie, ilustrační foto

Do Británie nově jen s pasem. Občanky už Čechům nestačí

Většina cestujících z Evropské unie potřebuje ode dneška při cestách do Británie cestovní pas. Británie totiž přestala uznávat v případě návštěvníků z EU jako doklad totožnosti občanský průkaz, uvedla na svých stránkách britská vláda. Změna se týká také českých občanů. S občanským průkazem mohou do Británie cestovat jen osoby, které tam mají například dočasný či trvalý pobyt.

Více souvisejících

Cestovní pasy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy