Aramco

Těžba ropy

Reliance překonala Exxon. Je 2. největší ropnou firmou na světě

Indická společnost Reliance Industries Ltd., kontrolovaná nejbohatším mužem Asie, překonala v tržní kapitalizaci americkou firmu Exxon Mobil a stala se druhou největší energetickou firmou na světě, upozornila agentura Bloomberg. Jedničkou je saúdskoarabská firma Saudi Aramco.
Těžba ropy

Saúdskému gigantu Aramco klesl zisk o 25 procent, kvůli levné ropě

Čistý zisk největšího světového producenta ropy Saudi Aramco v prvním čtvrtletí klesl o 25 procent na 62,48 miliardy rijálů (424,6 miliardy Kč). Na vině je prudký propad cen ropy vlivem slabé poptávky způsobené koronavirem, ale také nižší rafinerské a chemické marže a snížení hodnoty zásob, uvedla dnes firma.
Americký dolar (USD)

Saudi Aramco láme rekord. Je první firmou s tržní kapitalizací dva biliony dolarů

Saúdskoarabská ropná firma Saudi Aramco se druhý den na burze stala první společností na světě, jejíž tržní kapitalizace překonala dva biliony USD (45,8 bilionu Kč). Po zahájení dnešního obchodování akcie firmy stouply o deset procent, později však část zisků smazaly, uvedla agentura Reuters. Primární nabídka Aramco byla největší na světě a firma je nyní rovněž největší společností na světě podle tržní kapitalizace.
Americký dolar

Rekord na burze. Saudi Aramco je největší firmou světa dle tržní kapitalizace

Akcie ropné společnosti Saudi Aramco zahájily obchodování na burze v Rijádu růstem o deset procent, což je povolené maximum. Firma se tak s hodnotou skoro 1,9 bilionu dolarů (téměř 44 bilionů Kč) stala největší na světě podle tržní kapitalizace. Dlouho očekávaná primární veřejná nabídka akcií (IPO) Saudi Aramco je největší na světě.
Muhammad bin Salmán (Saúdská Arábie)

Aramco prodá tři miliardy akcií. Jejich hodnota má být rekordní

Ropná firma Aramco dnes oznámila, že nabídne k prodeji 1,5 procenta podílu, tedy kolem tří miliard akcií. Cena jedné akcie by se v této primární nabídce měla pohybovat mezi 30 až 32 rijály (osm až přes 8,5 USD), informovala agentura Reuters. Konečnou cenu Aramco oznámí 5. prosince, kdy skončí investorské upisování akcií.
Ropa

Saudi Aramco vstoupila na burzu. Rijád chce prodat dvě procenta akcií

Saúdská Arábie se chystá v primární veřejné nabídce (IPO) prodat dvě procenta akcií státní ropné společnosti Saudi Aramco. S odvoláním na tři informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Cena akcií pro vstup na burzu bude podle nich stanovena 5. prosince, obchodovat s akciemi se na burze v Rijádu začne 11. prosince. Firma podle zdrojů také rok nebude moci své akcie uvést na zahraniční burzu.
Mekka, Saúdská Arábie

Ropná společnost Saudi Aramco dostala povolení vstoupit na domácí burzu

Saúdskoarabský regulátor dnes schválil žádost státní ropné společnosti Saudi Aramco o vstup na domácí burzu. Informaci přinesly světové agentury. Mohlo by se jednat o největší primární nabídku akcií na světě a sama firma by se mohla stát největší veřejně obchodovanou společností na světě. Firma zároveň zveřejnila své hospodářské výsledky za uplynulých devět měsíců, za něž vykázala čistý zisk 68 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu Kč).
Ropa

Jak Saudi Aramco udržuje trh s ropou? Nakupuje ji jinde

Saúdská Arábie kupuje ropu od svých sousedů, aby po útoku na svá ropná zařízení dodržela závazky, které má vůči zahraničním rafineriím. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dobře informované zdroje. Aramco Trading (AT), obchodní divize saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco, nakupuje ropu od Spojených arabských emirátů, Kuvajtu a Ománu, aby dostála závazkům v Bahrajnu, Malajsii či v Jižní Koreji, uvádí zdroje. Na dotazy agentury Reuters společnost Saudi Aramco dosud nereagovala.
Tokio

Saudi Aramco zvažuje vstup na tokijskou burzu, hodnota firmy je obrovská

Saudi Aramco plánuje rozdělit svůj vstup na burzu do dvou fází. Kromě domácí saúdskoarabské emise, která by se měla uskutečnit ještě v letošním roce, zvažuje největší ropná společnost na světě mezinárodní nabídku akcií překvapivě na tokijské burze, napsal ve svém internetovém vydání deník The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.
Saúdská Arábie

Saúdská Arábie se zbavuje závislosti na ropě, spustila obří privatizační program

Saúdská Arábie hodlá do konce letošního roku dokončit privatizační dohody za dvě miliardy rijálů (12,2 miliardy Kč). Vláda rovněž nadále počítá s primární nabídkou akcií ropné společnosti Saudi Aramco, která by se měla uskutečnit příští rok nebo na počátku roku 2021. Řekl to v rozhovoru s listem Aš-Šark al-Avsat korunní princ Muhammad bin Salmán.
Americký dolar

Investoři se perou o dluhopisy Saudi Aramco, hodnota objednávek překonala 100 miliard dolarů

Hodnota objednávek prvních zahraničních dluhopisů největší ropné firmy na světě, saúdskoarabské Saudi Aramco, už překonala 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Je to zatím největší poptávka po dluhopisech na rozvíjejících se trzích a ukazuje, že trhy mají před plánovanou primární nabídkou ve firmu důvěru, přestože někteří investoři se obávají vlivu saúdské vlády na společnost.
Mekka, Saúdská Arábie

Milník pro Saúdskou Arábii: Ropný gigant Aramco má poprvé ve správní radě ženu

Rijád - Firma Saudi Aramco, která je největší ropnou firmou na světě a připravuje se na primární nabídku akcií, jmenovala pět nových členů správní rady. Poprvé je mezi nimi i žena, což je milník pro Saúdskou Arábii a její ropný průmysl, kde je celkově jen několik málo žen ve výkonných funkcích. Agentura Reuters rovněž s odvoláním na zdroje uvedla, že nezávislý audit před primární nabídkou zjistil, že zásoby ropy jsou vyšší, než se doposud uvádělo, což je pozitivní zpráva pro budoucí hodnotu akcií firmy.

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy