biologie

věda

Diverzita ve vědě? Analýza ukázala, na koho se často zapomíná

Přestože žijeme v 21. století, zřejmě se úplné rovnosti pohlaví, natož ras a etnik, jen tak nedočkáme. Dostupné studie totiž ukazují, že ačkoliv mnoho žen tmavší pleti zbouralo veškeré předsudky a dokázalo se proslavit třeba ve vědě, odborná literatura se o nich téměř nezmiňuje.
Václava Adámková (mikrobioložka) Rozhovor

Tuberkulóza zabije i milion lidí ročně, kolem koronaviru je zbytečná hysterie, říká pro EZ mikrobioložka Adámková

ROZHOVOR - Udržuje si nadhled a k panice má daleko. Proto její názor na pandemii, která zachvátila svět, se od části expertů liší. Primářka Klinické mikrobiologie a Antibiotického centra (ATB) v pražské Všeobecné fakultní nemocnici Václava Adámková tvrdí, že existují mnohem větší infekční zabijáci, než je nový typ koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Lidé však řeší jen koronavirus. „Kolem současné pandemie panuje hysterie,“ říká primářka Adámková v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.
Nově objevené druhy fosilií řádu pošvatek, nazvané Rolling Stoneflies.

Je obří hmyz skutečně jenom scifi? Vědci přicházejí s šokujícími objevy

Dokážete si představit brouka stejně velkého jako člověk? Leda tak v nějakém fantasy filmu. Nicméně na rozdíl od mytických bytostí jako jsou například pegasové, draci a mořské panny skutečně existovali a kdyby bývalo nebylo opeřenců, tak bychom se jich možná dožili i my. Vážky s rozpětím křídel 60 centimetrů a dlouhé jeden metr a štíři velcí stejně jako člověk tuto planetu před miliony let podle vědců opravdu obývali. Informoval o tom National geographic.
Gibbon

Vědci jsou na nohou. Objevili zvláštního tvora

Peking - Archeologické pozůstatky vědci objevili v Číně. Objevené zvířecí kosti patří do biologické čeledě gibbonovitých z řádu primátů a nespadají pod žádný dosud známý druh. Archeologové považují tyto opice za vymřelé v důsledku antropogenních faktorů (faktory způsobené přímo člověkem – pozn. redakce). Kosti nově objeveného druhu přinášejí nový pohled na vývoj a život primátů.
Archeologie

Kontroverzní fosílie přepíšou dějiny? Život na Zemi mohl vzniknout mnohem dříve, než jsme si mysleli

Výzkumníci v roce 1992 objevili důkazy o tom, co mohlo být potenciálně nejstarší formou života na Zemi - 3,5 miliard let staré mikroskopické výstupky v australských skalách. Od té doby však také diskutovali o tom, zda tyto otisky skutečně představují starověké mikroorganismy a zda jsou opravdu staré. Nyní komplexní analýza mikrofosílií naznačuje, že tyto formace skutečně představují starověké mikroby, tak složité, že život na naší planetě musel vzniknout asi o 500 milionů let dříve než se myslelo. Informuje o tom magazín Science.
Fotografie dokazující přípravu KLDR na válku

USA bijí na poplach: Severní Korea bude mít biologické zbraně

Washington - Amerika se začíná bát hrozivého scénáře. Severní Korea se s vývojem jaderných zbraní nespokojila. Teď prý chce vyvinout ty biologické. Podle amerického deníku The Washington Post je důkazem pro tuto tezi fakt, že severokorejská vláda vysílá své mladé studenty do zahraničí, aby získali znalosti v mikrobiologii.
Například takto by mohl vypadat jeden z nejslavnějších kryptidů - Yetti

Kryptozoologie: Tajemný obor, který hraničí s pseudovědou

Kryptozoologie je přinejmenším kontroverzní obor. Zabývá se hledáním a popisováním tvorů, pro jejichž existenci neexistují nezvratné důkazy. Pro někoho pseudověda, pro někoho otázka víry v nadpřirozeno. Serveru EuroZprávy.cz odpovídali kryptozoolog, zoolog a šéf klubu skeptiků Sysifos. A shodli se, že situace není černobílá. Někdo totiž honí víly a Yettiho, jiný dělá seriózní práci a rozšiřuje obzory biologie a zoologie za hranice běžného poznání.
Ilustrační fotografie

Lidé se vypořádají i s chybějícími geny, tvrdí vědci

Londýn/Washington - Genetický kód je záhadou, kterou se vědci snaží rozklíčovat v naději, že lidem jeho pochopení otevře nové možnosti léčby i prevence. Američtí a britští vědci nyní zjistili, že člověk je zřejmě přizpůsobivější, než se domnívali, a dokáže se bez určitých genů obejít. Informoval o tom server Science News.
Ilustrační fotografie

Mýtus o chutích: Existují na jazyku "chuťové zóny"?

Washington - Je možné, že jste se na základní škole učili, že každou chuť v ústech cítíte na jiné části jazyka. Pokud tomu tak je, jste jedněmi z mnoha, kteří se tuto známou – ale chybnou – teorii učili. Jak poukázaly servery New York Times (NYT) a Science Alert, tento omyl přitom vznikl více méně jen kvůli chybnému překladu.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy