cukrová řepa, cukr

Cukr

Cukr loni vydělal obchodům stovky milionů korun, tvrdí ekonom

U řady produktů na českém trhu existují u obchodníků dohody, které jsou ale velmi obtížně prokazatelné. Jinak však nelze vysvětlit například vývoj cen cukru, díky kterému obchodníci loni vydělali zhruba 500 milionů korun navíc. ČTK to řekl ekonom z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity Tomáš Maier. 
Cukr

Cukr v Česku zdražil o 98 procent, nejvíce v EU

V březnu tohoto roku došlo v Evropské unii k meziročnímu nárůstu ceny cukru o 61 procent, což znamená, že cukr patřil mezi potraviny, jejichž cena vzrostla nejvíce. Uvedl to unijní statistický úřad Eurostat. Největší nárůst ceny cukru byl zaznamenán v České republice, kde se cena zvýšila o 98 procent. 
Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.
Česká obchodní inspekce (ČOI)

ČOI vyhodnotí, zda se bude zabývat neúměrnými cenami cukru

Česká obchodní inspekce (ČOI) bude zjišťovat, zda se může zabývat podnětem ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru. Nejprve musí vyhodnotit, zda je k prošetření podnětu příslušná a týká se zákona o ochraně spotřebitele. ČTK to řekl mluvčí úřadu Jiří Fröhlich. Podle ministra mohli být zákazníci klamáni, protože jeden z obchodních řetězců prodával cukr v akci za běžnou cenu.
Cukr

Předražený cukr bude řešit ÚOHS i ČOI

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Chce, aby prověřil jeho výrazné zdražení na podzim loňského roku. Kvůli slevovým akcím při prodeji cukru se obrátil na Českou obchodní inspekci kvůli možnému klamání spotřebitele. Novinářům to dnes řekl po jednání s představiteli Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu.
Cukr

Obchody výrazně zdražily cukr. Nekula požaduje vysvětlení

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v dopise vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily vysoké ceny cukru a vajec. Upozornil na to, že loni na podzim ceny prudce stouply. Obchody by podle něj neměly současné ekonomické situace zneužívat k neúměrnému zvyšování zisku. Cena jednoho kilogramu cukru krystal na pultech obchodů podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupla od září do prosince o 77 procent. 
Ilustrační foto

Chuť německých potravin se změní? Vláda učinila radikální krok

Němečtí výrobci potravin sníží v příštích letech obsah cukru ve svých produktech. Dohodli se na tom s ministryní výživy a zemědělství Julií Klöcknerovou (CDU). Ta chce chce tímto způsobem bojovat proti rostoucí obezitě a zdravotním problémům, které s nadměrnou konzumací cukru souvisejí.
Ilustrační foto

Drakonická dieta bez cukrů? Zemřete předčasně, varují vědci

Ti, kdo drží diety chudé na sacharidy, jsou vystaveni většímu riziku, že předčasně zemřou na kardiovaskulární chorobu nebo rakovinu, než osoby, které sacharidy jedí, třebas i ve velkém množství. Napsal o tom francouzský deník Le Figaro, který informoval o studii vědců z Lodžské univerzity.
Brambory, ilustrační fotografie

Česko drtí růst cen: Zelenina raketově zdražila. A to je jen začátek

Zelenina na pultech obchodů proti loňsku podražila. Cena mrkve stoupla o polovinu, rajčata a brambory jsou dražší o 15 procent. Více peněz lidé platí také za pivo a víno. Naopak levněji zákazníci letos pořídí ovoce, ale také máslo a cukr, který je o třetinu levnější. Vyplývá to z aktuálních průměrných cen, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Statistici každý měsíc sledují ceny 26 druhů potravin.
Cukr - inzulín

Tuky, cukry, bílkoviny. Co je pro tělo prospěšné a co nebezpečné?

Cukr nejezte vůbec, příliš tuků škodí zdraví a bílkoviny jsou jen pro sportovce. Podobných „rad”, jak docílit zaručeně správného stravování, je plný internet, navíc některé informace si často protiřečí. Jak se v takové změti různorodých doporučení zorientovat a neublížit svému zdraví (a váze)?
med

Jídlo, které přežije i nás? Tyto potraviny můžete mít doma roky a pak je klidně sníst

Většina z nás má ve spíži zcela jistě uschovány zavařeniny, konzervy či trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle nouze nebo v situaci, kdy se nám prostě nechce do obchodu a tak vaříme stylem „co dům dá“. Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Nebo děti vašich dětí.
Cukrovka, ilustrační fotografie

Náhrada za cukr: Jsou umělá sladidla opravdu zdravá?

Cukr vyvolá daleko rychleji závislost než kokain. Způsobuje problémy se zuby, nadváhou a může zapříčinit i diabetes. Čím cukr nahradit? Jsou skutečně sladidla zdravá? A nelze po nich přibrat? O umělých sladidlech se rozepsala BBC.
Sladkosti

Po cukru jste tlustí, oškliví a staří, říká odborník

Vánoce byly ve znamení cukroví, užily se vaše jazýčky, ale možná břicho a svědomí trochu zaplakaly. Novoroční předsevzetí je ale ideální čas k tomu, abyste si dali od sladkých trochu pauzu, domnívá se Brooke Alpert, specialista na výživu. Stačí jeden měsíc a uvidíte zázraky.
I neochucená minerální voda může všemu zdraví uškodit

Pět mýtů o zdraví. Kolik máme vypít vody? A jak na nás působí antioxidanty?

Moderní člověk je posedlý svým zdravím. Všude se setkáváme se zaručenými radami, jak si prodloužit život či že ta či ona potravina škodí a neměli bychom ji jíst. Postupem doby se tak ve společnosti začaly šířit různé nesmyslné pověry. Je nadváha opravdu taková tragédie? Musíme vypít litry vody denně? Server newscientist.com přinesl seznam pěti mýtů o našem zdraví.

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy