matriky

Ministerstvo vnitra

Hamáček odložil změnu financování matrik, platit měla od ledna

Praha - Změnu financování matričních úřadů, které měly být od ledna financovány podle počtu provedených zápisů, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odložil. V tiskové zprávě dnes uvedl, že po jejím zavedení by na provoz matrik neměly některé radnice peníze. Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR), které se změnou dlouhodobě nesouhlasí, Hamáčkův krok uvítalo. Sdružení zdůraznilo, že se diskusi o změně financování nebrání, navrhuje ale, aby úřady dostávaly část financí paušálně.
Andrej Babiš, premiér v demisi a předseda ANO

Babiš se dohodl s obcemi. Plošné rušení matrik nehrozí, jedna věc se ale změní

Praha - O zachování matriky v obci budou rozhodovat starostové, plošně se rušit nebudou. Změní se ale jejich financování, místo paušálu bude platba za jednotlivé úkony. Po jednání s Asociací krajů a Svazem měst a obcí to novinářům řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zástupci Asociace krajů a Svazu měst a obcí to uvítali. Starostové chtěli dnes odpoledne kvůli návrhu ministerstva vnitra na rušení části matrik před úřadem vlády demonstrovat.
Ilustrační foto

Odškodnění pro rodiče? Matrika nezapsala dítě kvůli nezvyklému jménu

Brno - Ústavní soud (ÚS) dal rodičům novou šanci na odškodnění za to, že matrika nezapsala jejich synovi neobvyklé jméno Thymian. Nárokem se musí znovu zabývat odvolací Městský soud v Praze. Od narození v září 2012 do června 2015 měl chlapec v rodném listě zapsáno v kolonce křestního jména "nezjištěno", což rodině působilo komplikace. Vyhlášení nálezu se nikdo z rodiny nezúčastnil.
Jan Hamáček, předseda ČSSD

Hamáček ministrem vnitra? Prozradil, co by bylo jedním z jeho prvních kroků

Praha - Pokud se předseda sociálních demokratů Jan Hamáček stane v připravované menšinové vládě ANO a ČSSD ministrem vnitra, zruší záměr ministerstva seškrtat do konce letošního roku o třetinu počet matrik. Novinářům dnes řekl, že zrušení 400 matrik zejména v malých obcích by velmi zkomplikovalo život na venkově. Téma spojuje i s dostupností poštovních služeb.
Ministerstvo vnitra

Potřebujete na matriku? Zřejmě budete mít problém, část se jich zavře

Praha - Ministerstvo vnitra plánuje, že do konce roku skončí více než 400 matrik většinou v nejmenších obcích. Ministerstvo to oznámilo krajům, zavřela by se tak přibližně třetina těchto úřadů v zemi. Stát by měl ušetřit zhruba 150 milionů korun. O zrušení rozhodne ministr vnitra. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN). Plán se podle deníku nelíbí starostům.

Aktuálně se děje

před 3 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy