Výbuch otřásl armádními prostory ve Vyškově, jeden mrtvý

Vyškov - V objektu vojenské ubytovny Jugo ve Vyškově dnes dopoledne nastal výbuch, jeden člověk zemřel a jeden se zranil. Podle neoficiálních zdrojů vybuchly granáty, ministerstvo obrany to ale zatím nepotvrdilo.

Místo neštěstí je uzavřené, další exploze nehrozí. Výbuch nastal před devátou hodinou ranní. "Vyžádal si jednu oběť na životě, jedna osoba byla zraněna. Místo události bylo zabezpečeno záchrannými složkami. Nepředpokládáme, že se jednalo o útok nebo obdobný úmyslný čin. Další exploze nehrozí," uvedl ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek.

"Oběť výbuchu, nadporučík M. H., i zraněný nadrotmistr M. R., byli příslušníky Vojenské policie. Jejich rodiny byly o neštěstí informovány," uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. "Pacient má velké střepinové poranění oka," sdělil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD) ČTK řekl, že explozi nikdo neslyšel. "Nezasahuje to do zástavby a nikdo nemusel být evakuován. V blízkosti je ale základní škola, a když se o tom rodiče dozvěděli, někteří si vyzvedávali děti," uvedl Goldemund. Podle něj byla z místa odvolána státní a městská policie. "Vše si přebrala armáda," doplnil Goldemund. Město zatím nepřipravuje žádná opatření, nebezpečí nehrozí, dodal starosta.

Ministerstvo údajnou explozi granátů zatím nepotvrdilo. "Konkrétní příčiny výbuchu bude možné určit až na základě šetření, které provádí na místě za dozoru státního zástupce Vojenská policie," dodal Pejšek.

"Výbuch ve Vyškově je nešťastná událost, kterou je třeba důkladně vyšetřit. Předčasné závěry nejsou na místě. Je mi líto zmařeného života," uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Politování nad událostí vyjádřil také náčelník generálního štábu Josef Bečvář. "Je mi nesmírně líto tragédie, která se dnes v ranních hodinách stala v areálu kasáren ve Vyškově. Cítím hlubokou soustrast s pozůstalými," uvedl v tiskovém prohlášení. Podle něj jsou všichni příslušníci velitelství Vojenské akademie Vyškov a frekventanti kurzů v pořádku. "Jejich blízcí nemusí mít důvody k dalším obavám," dodal Bečvář.

Vojenská akademie ve Vyškově je vzdělávacím a výcvikovým zařízením ministerstva obrany. V areálu jsou kromě poslucháren a učeben i trenažéry pro dělostřelectvo, tankové jednotky, mechanické jednotky a potápěče, haly vzdušných sil s trenažéry a leteckou technikou, ale i sportoviště.

Související

Více souvisejících

výbuch ve Vyškově (19. září 2017) Armáda České Republiky ministerstvo obrany zbraně Martin Stropnický

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy