Česká armáda si pořídí bojové drony, lobboval za ně Zeman

Praha - Do roku roku 2020 by česká armáda měla do oblasti dronů investovat miliardu korun. V roce 2019 si vojsko zakoupí nové drony ScanEagle a o rok později přibude dron s bojovými schopnostmi. Nyní má armáda k dispozici jen průzkumné bezpilotní prostředky. Na tiskové konferenci po veřejné části velitelského shromáždění české armády to řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Podle Bečváře se v příštím roce zvýší české zapojení v Afghánistánu a Iráku. Pokud záměr odsouhlasí Parlament, na misích by v jednom okamžiku mohlo být až 650 českých vojáků oproti současným asi 400.

Bečvář v proslovu před armádními veliteli tvrdě kritizoval, jak byly v minulosti sníženy schopnosti armády. "Kdo dal této zemi právo na deset let prakticky zastavit modernizaci armády? Kdo dal této zemi právo téměř rezignovat na financování vlastní obranyschopnosti?" řekl Bečvář. Poznamenal, že vojáci na rizika upozorňovali. Vzhledem k dalšímu vývoji bezpečnosti označil tento postup za krátkozraký a nebezpečný. Financování armády se výrazně snížilo v době hospodářské krize, od roku 2014 vyčleněné finance rostou.

Bečvář poznamenal, že své schopnosti nyní armáda znovu buduje. Za priority na příští rok stanovil přípravu a výcvik vojska a záloh, udržování a rozvoj schopností, zajištění závazků kolektivní ochrany a i akce na veřejnosti při oslavách 100. výročí vzniku Československa. Poznamenal, že příští rok armáda počítá s příchodem 2000 nových vojáků. Letos jich dosud podle něj přijala více než 2170 a naplněnost útvarů armády tak dosáhla 83 procent.

Prezident Miloš Zeman na shromáždění řekl, že by se měl nejen zvyšovat počet vojáků, ale za důležitý označil i příchod talentovaných lidí. Přimluvil se opět za to, aby Česko vydávalo na obranu dvě procenta HDP, jak se zavázalo při vstupu do NATO. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je reálné, aby dvě procenta byla dosažena v roce 2025.

Zeman před vojáky lobboval za pořízení moderních dronů. Armáda již podle něj vypracovala studii o začlenění bezpilotníků do výzbroje. "V nejbližší době se bude podle této studie kupovat prvních šest ScanEaglů," řekl Zeman.

Armáda je již nyní využívá při své činnosti v Afghánistánu, dostala je z USA. Ve výzbroji má i další menší drony. Podle Zemana by měly být začleněny pod vzdušné síly, a ne pod pozemní jako dosud. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek novinářům řekl, že nový komplet dronů ScanEagle, který obsahuje deset strojů, obrana plánuje pořídit v roce 2019.

Armáda příští rok počítá se zapojením do posílení východního křídla NATO v Pobaltí. Více vojáků chce vyslat i do Afghánistánu a Iráku. Stropnický dříve řekl, že by do Afghánistánu mohlo být posláno až 300 vojáků, nyní jich je v zemi přes 250. Končící ministr obrany také v minulosti řekl, že by Česko mohlo vyslat do Iráku 200 až 300 vojáků různých oborů. Oba záměry by musel schválit Parlament. Podle Bečváře by pak Česko mohlo celkem do misí vyslat až 650 vojáků, nyní to je kolem 400.

Související

Následky řádění Josepha Konyho a jeho Armády božího odporu známé jako LRA.

V Africe chytili obávaného "řezníka", vůdce Armády božího odporu

Bangui - Ve Středoafrické republice zatkli jednoho z nejvyšších vůdců obávané křesťanské fundamentalistické povstalecké skupiny Armáda božího odporu (LRA), Dominica Onqwena. Podle prokurátorů Mezinárodního trestního soudu je nyní na čase chytit guru této organizace, válečného zločince Jospha Konyho. Informuje server news.com.au.

Více souvisejících

LRA Armáda božího odporu Josef Bečvář (náčelník generálního štábu) Bezpilotní letouny Miloš Zeman Martin Stropnický

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy