Šéf civilní rozvědky Šašek je mimo službu. Pochybení jsou vážná, tvrdí Metnar

Praha - Ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek je od dnešního dne dočasně zproštěn výkonu služby. Důvodem je snaha o vyšetření hospodaření této tajné služby. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Zdůraznil, že jde o dočasné opatření. Zjištěná pochybení označil za natolik závažná, že musel konat, i když je ministrem v demisi. Státní zástupce podle něj zahájil kvůli pochybnostem o hospodaření civilní rozvědky trestní řízení. Metnar řekl, že vznikla škoda velkého rozsahu.

"Z prověřování hospodaření úřadu vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování, účtování zpravodajské činnosti a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti," řekl Metnar. Jedná se podle něj o období 2015 až 2017. Z dokumentů podle něho vyplývá podezření, že se někteří příslušníci rozvědky dopustili "jednání, která mají znaky trestných činů". Vznikla údajně škoda velkého rozsahu. Úřad proto podal trestní oznámení státnímu zástupci, který zahájil úkony trestního řízení.

Metnar vidí protiprávní jednání ve schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu, schválení zaplacení tohoto nákupu nebo "rozhodnutí o realizaci činnosti nespadající do působnosti úřadu v rozporu s právními předpisy". Panují také podle něj pochybnosti, zda byl zaplacený majetek vůbec nakupován. Výši škody Metnar zatím nezná. Pro jaké trestné činy bylo zahájeno trestní řízení, ministr neví, uvedl.

Zproštění Šaška výkonu služby zdůvodnil tím, že se na prověřování podílí policejní orgán rozvědky, který je řediteli podřízen. Zodpovědnost Šaška vidí Metnar jako vrcholného představitele úřadu. Zdůraznil, že jde o dočasné opatření po dobu prověřování. "Není tady na místě hovořit o nějakém odvolání, nebo dokonce o výběru nového ředitele," řekl. Dodal, že vzhledem k závažnosti okolností musel konat i v pozici ministra v demisi. Poznamenal, že není spokojen s délkou doby, která uplynula od začátku zahájení kontroly.

Postavením Šaška mimo službu se bude příští týden ve čtvrtek zabývat sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI. Metnar byl na ni pozván a plánuje účast.

Šašek se stal ředitelem civilní rozvědky v létě 2014 za ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Rozvědku nyní dočasně vede náměstek ředitele Radek Musílek. Média ho označují za člověka blízkého premiérovi v demisi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. O ÚZSI se Babiš v minulosti vyjadřoval negativně. Rozvědku loni v květnu spojil s nahrávkami svých hovorů s novinářem o připravovaných článcích věnovaných jeho politickým rivalům v médiích, která mu patřila. Nahrávky se objevily na sociálních sítích. Šašek odpovědnost ÚZSI odmítl.

ÚZSI je civilní rozvědka, zabývá se informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Úkolem služby je chránit ČR proti hrozbám, kterými jsou mezinárodní terorismus, šíření zbraní hromadného ničení, ekonomická zločinnost, různé formy politického extremismu a podobně.

Podle zákona jmenuje a odvolává ředitele ÚZSI ministr vnitra se souhlasem vlády. Z výkonu své funkce je ředitel civilní rozvědky odpovědný ministru vnitra.

Česká republika má tři tajné služby. Vedle ÚZSI je to ještě civilní kontrarozvědka Bezpečnostní informační služba a armádní tajná služba Vojenské zpravodajství.

Související

Ministerstvo vnitra

Výměna v čele tajných služeb: Novým šéfem civilní rozvědky bude Šimandl

Praha - Novým ředitelem civilní rozvědky se od čtvrtka stane kybernetický expert Marek Šimandl. ČTK to sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Náměstek Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost nahradí v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Jiřího Šaška, kterého postavil na jaře mimo službu tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Šimandla po ranním souhlasu vlády dnes Hamáček jmenoval šéfem ÚZSI k tomuto čtvrtku, oficiálně do úřadu ho uvede o den později.
Karel Randák

Randák hájí ministra Metnara: Šašek musel být postaven mimo službu

Praha - Zproštění výkonu služby je pro ministra jedinou cestou, jak zajistit nezávislé vyšetření podezření vůči řediteli rozvědky. ČTK to dnes řekl bývalý šéf Ústavu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karel Randák. Další z bývalých ředitelů rozvědky senátor František Bublan (za ČSSD) je z odvolávání vedoucích pracovníků bezpečnostních složek nervózní. Novinářům řekl, že takové kroky by podle něj měla dělat až nová vláda. Ministr vnitra vlády v demisi Lubomír Metnar (ANO) oznámil, že šéf ÚZSI Jiří Šašek je od dneška dočasně mimo službu. Ve funkci nedávno skončil také ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

Více souvisejících

Jiří Šašek Lubomír Metnar Úřad pro zahraniční styky a informace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy