Randák hájí ministra Metnara: Šašek musel být postaven mimo službu

Praha - Zproštění výkonu služby je pro ministra jedinou cestou, jak zajistit nezávislé vyšetření podezření vůči řediteli rozvědky. ČTK to dnes řekl bývalý šéf Ústavu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karel Randák. Další z bývalých ředitelů rozvědky senátor František Bublan (za ČSSD) je z odvolávání vedoucích pracovníků bezpečnostních složek nervózní. Novinářům řekl, že takové kroky by podle něj měla dělat až nová vláda. Ministr vnitra vlády v demisi Lubomír Metnar (ANO) oznámil, že šéf ÚZSI Jiří Šašek je od dneška dočasně mimo službu. Ve funkci nedávno skončil také ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

"Jestliže existují nějaké důkazy o tom, že v hospodaření ÚZSI byly nějaké nesrovnalosti, nebo že docházelo ke zneužití finančních prostředků, tak tento krok ministra byl jediný, který mohl a musel udělat," řekl ČTK Randák, který vedl civilní rozvědku v letech 2004 až 2006.

Podle Metnara při prověřování hospodaření úřadu vyplynula podezření z opakovanému porušování vnitřních předpisů. Mohla se týkat schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu, nebo schválení zaplacení tohoto nákupu. Úřad proto podal trestní oznámení státnímu zástupci, který zahájil úkony trestního řízení.

Bublan, který stál v čele ÚZSI od roku 2001 do roku 2004 a následně byl ministrem vnitra, upozornil na další případy, kdy během působení vlády v demisi končí představitelé bezpečnostních orgánů. "Spíše mě trochu znervózňuje takové to postupné odvolávání jednotlivých vedoucích činitelů v bezpečnostních složkách, což je třeba pan ředitel Trojánek, ředitel pražské policie, i když možná odchází na vlastní žádost," řekl Bublan. "Ale domnívám se, že tyto kroky se měly dělat až po ustavení koaliční vlády, protože to jsou většinou kroky nevratné," dodal.

Randák, který v minulosti spolupracoval s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), podotkl, že dočasné zproštění výkonu služby neznamená odvolání. "Musíme počkat, až se podezření vyšetří, a pak se pan Šašek vrátí nebo nevrátí," řekl. "Pokud se prokáže, že došlo nějakému pochybení, za které je ředitel odpovědný, pak bude na místě ho odvolat," dodal.

Postup ministra Randák nevnímá jako problematický také vzhledem k vyšetřovacím mechanismům tajných služeb "Není možné, aby tajnou službu vyšetřoval někdo zvenčí. Na celém světě je princip takový, že uvnitř je nezávislá inspekce, která má pravomoci policejního orgánu," popsal. "Tato inspekce musí být někomu podřízena a nemůže být podřízena nikomu jinému než řediteli, který je zodpovědný za celý úřad," doplnil.

Pokud je podezřelým sám ředitel, je to podle Randáka vzácný případ. Situaci pak podle něj není možné řešit jinak než jeho postavením mimo službu. "Bylo by přeci nelogické, kdyby se inspekční orgán zodpovídal člověku, který je jeho nadřízeným a zároveň vyšetřovaným člověkem," dodal Randák.

Související

Ministerstvo vnitra

Výměna v čele tajných služeb: Novým šéfem civilní rozvědky bude Šimandl

Praha - Novým ředitelem civilní rozvědky se od čtvrtka stane kybernetický expert Marek Šimandl. ČTK to sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Náměstek Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost nahradí v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Jiřího Šaška, kterého postavil na jaře mimo službu tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Šimandla po ranním souhlasu vlády dnes Hamáček jmenoval šéfem ÚZSI k tomuto čtvrtku, oficiálně do úřadu ho uvede o den později.
Lubomír Metnar

Šéf civilní rozvědky Šašek je mimo službu. Pochybení jsou vážná, tvrdí Metnar

Praha - Ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek je od dnešního dne dočasně zproštěn výkonu služby. Důvodem je snaha o vyšetření hospodaření této tajné služby. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Zdůraznil, že jde o dočasné opatření. Zjištěná pochybení označil za natolik závažná, že musel konat, i když je ministrem v demisi. Státní zástupce podle něj zahájil kvůli pochybnostem o hospodaření civilní rozvědky trestní řízení. Metnar řekl, že vznikla škoda velkého rozsahu.

Více souvisejících

Jiří Šašek Karel Randák Úřad pro zahraniční styky a informace Miloš Trojánek (policie)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy