Muž z vnitra: Vyšetřování Mrázkovy smrti mi otevřelo oči. A co Janoušek?

Praha - Hostem pořadu Hyde park na České televizi byl Jaroslav Hruška. Muž, který během svého působení u policie vyšetřoval vraždu kmotra Mrázka. Odešel, protože neměl prostor pro svou práci. Dnes působí jako první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost. Řeč byla o kauze lobbisty Janouška i o zlepšení prostředí pro policejní práci.

„Plně doufám, že nadstandardní přístup neměl,“ vyjádřil se tento bývalý elitní policista ke způsobu zadržení pražského lobbisty. Má prý pouze informace z médií a proto se k Janouškově nehodě více vyjádřit nemůže. Vysvětlil pouze, proč byl Janoušek obviněn z těžké újmy na zdraví a ne z neposkytnutí pomoci na místě nehody. Hruška vysvětlil, že v českém právním řádu je člověk odsouzen pouze za přečin s nejvyšší sazbou. Zde je to těžká újma na zdraví. Proto by bylo druhé obvinění zbytečné.Důvody, proč vietnamská žena dostala policejní ochranu, nezná. Považuje to ale za správný krok. Minimálně pro psychiku zraněné ženy.Od kauzy propojení pražské podnikatelské a politické sféry se téma pořadu stočilo k zmíněnému zlepšení prostředí pro vyšetřování trestních činů. Policie prý má v České republice velmi ztíženou pozici. Způsobuje to byrokracie, zásahy zvenčí a nedodělky v zákonech. Ministr Kubice se podle jeho prvního náměstka snaží všechny nedostatky odstranit. Vstříc mu vychází i justice, která pracuje na vytvoření speciálního týmu státních zástupců. Ten bude určen pouze organizovaný zločin.To, že občané očekávají od policie odhalování „velkých ryb“ je logické. Nejprve se ale musí zlepšit právě ono pracovní prostředí.  I tak bude podle slov Jaroslava Hrušky zločin o krok napřed. Je přirozené, že organizovaný zločin parazituje na politicích. Přesto ale podle Kubiceho náměstka existuje mnoho erudovaných politiků, kteří odvádí dobrou práci. Samozřejmě zde ale existuje skupina zastupitelů, kteří mají minimálně pochybné morální standardy. Nakonec bývalý šéf týmu vyšetřujícího smrt šéfa podsvětí Mrázka řekl, že „to, co jsem zjistil během vyšetřování vraždy Františka Mrázka, bylo velkou životní školou.“ Co přesně vyšetřováním zjistil, už neřekl. Pouze dodal, že mu byly házeny klacky pod nohy v podobě primitivních úkolů.

Související

Premiér v demisi Jiří Rusnok

Rusnok o nahrávce "Ty vole...": Byla nelegální a je to špehování

Praha – Končící premiér Jiří Rusnok se na konci období dostal na titulní stránky kvůli nahrávce rozhovoru, na které s kolegy mezi jednáním v poslanecké sněmovně rozebírají, kdo by měl jet na pohřeb Nelsona Mandely. Podle Rusnoka má celá kauza jen odpoutat pozornost od větších problémů.

Více souvisejících

hydepark kauza: mrázek

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy