Co bude dál s Kovandou a vojenským zpravodajstvím? Ministr Picek nastínil plán

Praha - Ministr obrany Vlastimil Picek si neumí představit, že by se bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, který je postaven mimo službu, vrátil do vedení rozvědky. Picek to dnes řekl v České televizi.

Jestli a v jaké míře Kovanda porušil zákon, rozhodne podle Picka až soud. "Já si to představit nedovedu, ale nechci předjímat záležitostem, které teprve nastanou," řekl nicméně ministr na otázku, zda by Kovanda mohl pokračovat v čele Vojenského zpravodajství. Výběr nového šéfa armádní rozvědky se ale prý zatím nekoná. Kovanda nyní pracuje na ministerstvu obrany v přímé Pickově podřízenosti a je zcela odtržen od Vojenského zpravodajství, dodal ministr.

Uvedl také, že po rozpuštění orgánu vnitřní kontroly Vojenského zpravodajství se připravuje nová organizační struktura. "Připravujeme návrh novely zákona o Vojenském zpravodajství, který se týká kontrolní činnosti," řekl Picek. Vnitřní kontrola armádní rozvědky dosud podléhala jen šéfovi Vojenského zpravodajství. "Bude posílena kontrola nejenom komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu Vojenského zpravodajství, ale také bude posílena kontrola ze stupně ministra obrany," uvedl ministr.

Milan Kovanda je od počáku vypuknutí aféry vyšetřován na svobodě, protože se doznal k činům, z nichž je obviněn. Čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se měl dopustit tím, že na žádost vrchní ředitelky premiérova kabinetu Jany Nagyové nechal sledovat několik lidí, aniž by nejprve požádal o souhlas ministra obrany. Mezi sledovanými byla i manželka premiéra Radka Nečasová.

Kovanda za důvod sledování Nečasové před policií a při vazebním jednání označil bezpečnost a obranu státu. Podle kriminalistů v případu sledování vojenskou kontrarozvědkou jsou klíčové přátelské vztahy a loajalita. Jana Nagyová měla vždy blízko k bývalému šéfovi Vojenského zpravodajství Ondreji Páleníkovi, ten zase k současnému řediteli rozvědky Milanu Kovandovi. On nakonec také dal zelenou ke sledování tří lidí včetně premiérovi ženy. "Vliv Páleníka tam je zcela určitě a poměrně dost významný, bez toho by to určitě neudělal, tak jak já znám generála Kovandu," komentoval v rozhovoru pro ČT situaci Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Související

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1

Picek vypovídal v kauze Nagyová: Kdo dal sledovat Radku Nečasovou?

Praha - Bývalý ministr obrany Vlastimil Picek dnes soudu v kauze někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, a údajného zneužití vojenské tajné služby řekl, že v roce 2012 nevěděl o možném ohrožení rodiny tehdejšího premiéra Petra Nečase. Pokyn k údajnému sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky ani pracovníků úřadu vlády nepodepsal. Nagyová podle obžaloby zařídila z osobních důvodů sledování Radky Nečasové Vojenským zpravodajstvím, podle obhajoby rozvědka prověřovala informace o nebezpečí hrozícím rodině premiéra. Hlavní líčení bude pokračovat 18. května.

Více souvisejících

Vlastimil Picek Milan Kovanda ministerstvo obrany

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy