Parkanová dostala pokutu, zveřejnila výslechy v kauze CASA

Praha - Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09, dříve KDU-ČSL) dostala za zveřejnění výslechů v kauze údajně předraženého nákupu vojenských letadel CASA pokutu 16.000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Parkanová, které hrozila až stotisícová sankce, dnes informaci zpřístupnila na svém webu. Rozhodnutí není pravomocné, exministryně proti němu podá rozklad.

Parkanová, která je v kauze CASA obviněná, v půlce srpna zveřejnila na svých webových stránkách záznamy výpovědí svědků i obviněných. Svůj krok tehdy neodůvodnila. Mezi dokumenty jsou například výpovědi expremiéra Petra Nečase (ODS), někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) či současného ministra obrany Vlastimila Picka.

Nečas, který byl v době nákupu letadel ministrem práce a sociálních věcí, například při výslechu řekl, že cena letadel byla obtížně odhadnutelná. Podle tehdejšího ministra pro evropské záležitosti a pozdějšího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) ale největším kritikem obchodu byl právě Nečas.

Barták se Parkanové na policii zastal. Při výslechu uvedl, že obchod považuje pro ČR za výhodný. Podporu exministryni vyjádřil také někdejší ministr financí a její stranický kolega z TOP 09 Miroslav Kalousek. "Vláda o tom jednala několikrát, žádný z ministrů nevznesl pochybnost a všichni jsme tu operaci považovali za výhodnou," sdělil detektivům. Dle webu CT24 Kalousek zároveň zpochybnil znalecký posudek, na jehož základě policie stanovila vzniklou škodu.

Podle ÚOOÚ se tak Parkanová dopustila přestupku, protože porušila zákonem uloženou povinnost zachovávat mlčenlivost o osobních údajích. Vedle 16.000 korun má exministryně zaplatit dalších tisíc korun jako náhradu nákladů řízení.

V souvislosti se zveřejněním výpovědí a dalších dokumentů zvažoval dozorový státní zástupce Jan Kořán uvalení vazby na exministryni kvůli možnému ovlivňování svědků. Svědci, jejichž totožnost byla odhalena, se sami ozvali žalobci a stěžovali si. Kořán poté ale svůj postoj usměrnil. V zaslaném prohlášení tehdy sdělil, že podání návrhu na vzetí do vazby prakticky vylučuje a že šlo pouze o úvahy v "teoretické rovině".

Související

Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Parkanová nedostane od státu další odškodnění, soud jí ho nepřiznal

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) další odškodnění za nezákonné dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA, které skončilo osvobozujícím rozsudkem. Ministerstvo se ženě již omluvilo a zaplatilo jí 1,6 milionu korun. 

Více souvisejících

Vlasta Parkanová úooú C-295M CASA

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy