Chodníkové prokletí Prahy zvané segway. Věděli jste, že to není dopravní prostředek?

Praha - Návštěvníci a hlavně obyvatelé centra našeho hlavního města už možná podobnou situaci zažili. Na chodníku se proti nim vynoří dvoukolová obluda s tyči uprostřed. Ne zrovna pomalá a rozhodně ne uzpůsobená k případnému střetu.

Pokud si vyhledáme příslušnou definici, je segway označován jako dvoukolový elektrický dopravní prostředek pro jednu osobu a přimeřený náklad, využívající ke svému pohybu dynamické stabilizace. Nejčastěji na něm uvidíme v ulicích města turisty, jak se podobně coby mláďata ve zhruba metrových odstupech táhnou za "matkou", kterou představuje odpovědná osoba zařízení jim pronajímající.

Co to vlastně je? 

Problém vzniká ve chvíli, kdy se tento konvoj proplétá po chodníku a působí tím nemalé potíže chodcům. Pokud by však chtěli pěší protestovat, že uživatelé dvoukolek nemají mezi nimi co dělat, dopouštějí se obrovského omylu. A teď nastává tak trochu Kocourkov, tolik typický pro naše luhy a háje. Odbor provozu silničních vozidel Ministerstva dopravy ČR zřejmě pod dojmem pohádky Chytrá horákyně definuje segway takto: "Zařízení segway není motorovým ani nemotorovým vozidlem. Podle platných předpisů je považováno za chodce. Při provozu na pozemních komunikacích se tedy na uživatele zařízení segway vztahují práva a povinnosti chodce. Je však nezbytné uvést, že uvedené platí jen v případě, kdy je zařízení užíváno v módu chůze." Je nutné si ovšem uvědomit, že dvoukolka dokáže vyvinout rychlost až 22 km/h, což je pro většinu pěších hranice snů. 

Takže pokud do vás člověk ovládající segway na chodníku narazí, je to podle výkladu naší legislativy totéž, jako když dojde ke kontaktu s jinou pěší osobu pohybující se po chodníku. Ovšem vy nemáte k dispozici několik desítek kilogramů vážící stroj, ani obligátní přilbu na hlavě, případně další doplňky. Pak vám asi těžko pomůže obvyklé "sorry", kterého se dočkáte. Nejste-li průměrně fyzicky zdatný jedinec, který pachatele střetu dokáže zadržet, většinou vám tento zmizí v dáli následujíc svého instruktora. 

Statistiky uvádějí jen minimum střetů, je ovšem zásadní si uvědomit, kolik lidí může takový incident hlásit a hlavně komu. Extrémní případy sražení osoby a jejího zranění existují snad jen v jediném doloženém případě, ale pokud vám takový "chodec" svým "pěším prostředkem" přejede nohu (poškodí vám oděv, lehce odře a podobně) a rychlostí 9 km/h se vzdálí, poběžíte za ním a budete ho chytat? Pokud je známo, při půjčování tohoto vozítka se nezapisují žádné údaje, takže i kdybyste se dopátrali provozovatele, ten jen pokrčí rameny. Nehledě k tomu, že uživatelé jsou opatřeni přilbami, takže vypadají jeden jak druhý. Kolik podobných střetů tedy vůbec hlášeno není, takže statistika je zavádějící.

Zakázat, nezakázat, povolit, nepovolit...

Zastupitelstvo městské části Prahy 1, které se tento problém týká nejvíc, a zejména zástupce starosty městské části Praha 1 Daniel Hodek, podniká už několik let kroky, které by měly znamenat přesun dvoukolek mimo prostory určené pěším, tedy chodníky a pěší zóny. Záměrem je vytvořit a prosadit u magistrátu vyhlášku, která by podobně jako pouliční uměleckou produkci zamezila pohybu dvoukolek v určité oblasti historického centra. 

Někoho možná napadne, že je to přílišný humbuk, který se týká jenom Prahy a třeba v Náměšti nad Oslavou nebude nikoho zajímat. Pak nechť obyvatelé všech oblastí, kde tento problém neznají, jenom doufají, že při případné návštěvě stověžaté Matky měst a procházce po centru budou mít více štěstí než většina zdejších občanů. Pokud se tedy v této situaci něco nezmění.

Situace ve světě a jak dopadl majitel společnosti Segway

Ve většině evropských zemí je uživatelům zařízení segway zakázáno jezdit po chodnících, například ve Velké Británii po roce 2011 (viz níže) byl zákaz rozšířen i na ulice. Rakousko označuje segway jako jízdní kolo, Holandsko a Německo volí kategorii moped. Jeho pohyb je povolen na chodníku, ale smí se pohybovat jen rychlostí chůze (jak diskutabilní), vyšší je povolena pouze na cyklostezkách. Dánové dokonce požadují s ohledem na klasifikaci jako malé motocykly minimální věk pro uživání od 16 let a povinné ochranné pomůcky.

Segway je nasazován v mnoha dalších oblastech, kde jeho provoz rozhodně nevadí, ale třeba světoznámý sprinter Usain Bolt bude po letošním mistrovství světa v atletice (Peking) jiného názoru, když fotograf jedoucí na segwayi spadl a srazil i fenomenálního sprintera, naštěstí bez výraznější újmy na zdraví. 

Dvoukolka bývá často využívána policisty, statistika uvádí, že napříč celosvětovým spektrem jej má k dispozici kolem 200 policejních sborů. Segwaye najdeme i na kulturních akcích i v řadách záchranářů, ale nejvíc jich stále využívají půjčovny pro turistický ruch.

Paradoxně zní příběh většinového vlastníka společnosti Segway Jamese Heseldena, který byl v září 2010 nalezen mrtev v řece Wharfe u skotského Leedsu. Podle jednoho z očitých svědků se Heselden zřítil ze srázu nad řekou do devítimetrové hloubky a po pádu zahynul. Policie případ vyhodnotila jako nehodu.

Související

Segway, ilustrační foto

Vozítka segway mají v Praze utrum, soud znovu zamítl žalobu

Rozhodnutí o vymezení území, na kterém v hlavním městě platí plošný zákaz segwayů, zůstává v platnosti. Pražský městský soud dnes už podruhé zamítl žalobu asociace provozovatelů těchto elektrických vozítek. Provozovatelé nesouhlasí s rozmístěním značek zakazujících vjezd segwayů do historických lokalit Prahy. Jejich právník Pavel Říčka novinářům po jednání řekl, že znovu podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Více souvisejících

segway Praha

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 27 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 35 minutami

před 51 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Google měl výpadek. Důvod není jasný, potíže hlásili lidé po celém světě

Google ve středu postihl výpadek, který hlásili uživatelé v zemích po celém světě. Informoval o něm například britský deník Daily Mail. Potíže se týkaly vyhledávání na internetu či virtuálního úložiště. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy