V Česku řídí desetitisíce devadesátiletých řidičů. Jezdí lépe než mladí

Praha - Občas se objeví zpráva, že nějaký senior zavinil dopravní nehodu a zvednou se hlasy, že by měli být důchodci s řidičským průkazem častěji kontrolováni, zda jsou zdraví. Statistiky ministerstva dopravy a Policie však hovoří jasně, lidé v důchodovém věku způsobí zdaleka nejméně nehod. Podle České lékařské komory jsou navíc kontrolováni dostatečně a problémy jsou spíše o jednotlivcích.

Senioři ve věku 70 let a starší jsou nejopatrnější ze všech a způsobí nejméně nehod. Vyplývá to ze statistik, které pro server EuroZprávy.cz poskytli mluvčí ministerstva dopravy a Policie ČR.

Na grafu vidíte kolik řidičských průkazů je ve které věkové skupině k srpnu 2017.

Tady je znázorněno kolik dopravních nehod která skupina způsobila. Statistika je za pět lety mezi roky 2012 a 2016 včetně. U zhruba 20% případů zůstal viník neurčený, tato část je do statistiky také zahrnuta.

Při pohledu na grafy vypracované z oficiálních statistik zjistíte, že nejméně nehod páchají lidé starší 70 let a hned za nimi jsou mladí řidiči do 20 let. Nejvíce dopravních nehod mezi lety 2012 - 2016 způsobila věková skupina 30-39 let.

Pokud však údaje o nehodovosti zkombinujeme s údaji o počtu řidičských průkazů, ukáže se, že zdaleka nejhorší jsou v tomto ohledu řidiči mladší, než 20 let. V současné době mezi nimi je 90 973 řidičských oprávnění. Zas posledních 5 let řidiči spadající do věkové skupiny způsobili 18530 nehod, to je v průměru 3706 nehod ročně.

Pokud dvě hodnoty vydělíme, je to jako by každý 25. mladý řidič ročně boural. Čím jsou řidiči starší, tím méně nehod způsobují. A v případě skupiny starší 70 let bourá jen každý 276. řidič.Ze statistik tak vyplývá, že senioři jsou za volantem více, než desetkrát opatrnější, než lidé ve skupině do 20 let. 

Vzhledem k tomu, že údaje o nehodovosti jsou brané za 5 let a statistika řidičských průkazů je momentální, může dojít k drobné statistické odchylce.

Lékaři důchodce kontrolují pravidelně

„Důchodci mají povinnost chodit pravidelně na kontroly, vyplýtvá to ze zákona,“ uvedl pro náš server Michal Sojka z České lékařské komory. Podle něj se s věkem může změnit zdravotní stav. Hrozí prý například zhoršení zraku, negativně se může projevit cukrovka a nebo nastat mrtvice.

„Jde hodně o náhled samotného pacienta. V případě, že není jasná diagnóza, která by v řízení zamezovala, tak stačí když řekne, že je všechno v pořádku. Doktor pak nemá důvod mu oprávnění brát,“ popsal Sojka s tím, že situace se však třeba za týden úplně jiná. „Je to hlavně na zodpovědnosti pacienta, který by sám měl svůj zdravotní stav odhadnout,“ řekl Sojka.

Ve statistikách najdeme i kuriozity

Předchozí graf byl zjednodušený pro potřeby porovnání s méně podrobnými statistikami Policie. Při pohledu na tento zjistíte, že v České republice vlastní řidičský průkaz téměř 50 000 osob starších 88 let. Kolik máme stoletých řidičů se bohužel zjistit nepodařilo, protože údaje neexistují. „Dále se statistika nesleduje, počet řidičů starších 99 let se bude pohybovat v desítkách," uvedl pro EuroZprávy.cz mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold, který nám čísla poskytl.

Mezi další zajímavosti z hlubin statistik ministerstva dopravy například patří, že v současnosti existuje celkem 202 osob ve věku 99 let, které mají platný řidičský průkaz na traktor, 176 takto starých řidičů si udržuje "papíry" na kamion a 11 osob v tomto věku může řídit autobus s přívěsem. Na druhé straně překvapí 1368 čerstvě plnoletých řidičů kamionu, z nichž 28 může usednout i za volant největších strojů v kategorii CE. Zajímavé je taky, kolik osmnáctiletých má zájem o oprávnění řídit traktor - je jich 2367. 

Související

Více souvisejících

řidičské průkazy Dopravní nehody Lidé řidiči

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 18 minutami

před 51 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy