Co bude s komplikovaným úsekem D1? Babiš jednal s Ťokem, představí nový plán

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš jednal dnes před polednem s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) o situaci na komplikovaném úseku dálnice D1 na Vysočině, o personálních otázkách podle mluvčího ministerstva Jakuba Stadlera ne. Schůzku politici okomentují v pozdním odpoledni po zasedání vlády spolu se šéfem Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Janem Kroupou. "Popíšou historii prací na daném úseku a další plánovaný postup," řekl Stadler ČTK. Schůzka podle něj nebyla plánovaná jako jednání o personálních změnách.

Premiér v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce Ťoka ve spojitosti s vedením ministerstva a stavbou dálnic obhajoval, vytýkal mu nicméně to, že nezvládl komunikaci s veřejností o problémech na dálniční spojce Prahy a Brna. Ohledně délky nově postavených kilometrů silnic se Ťoka premiér zastával.

Ministra dopravy kritizuje opozice a jeho odchod z funkce žádají také komunisté, s jejichž podporou menšinový kabinet vládne. Za dobu působení Ťoka v čele ministerstva dopravy se podle premiéra staví infrastruktura více než kdykoliv dříve. Odmítl tak kritiku, že loni byly v ČR dokončeny pouze čtyři kilometry nových dálnic.

Babiš ministra kritizoval za řešení situace na D1, kde se při sněhových kalamitách vytvářejí kilometrové kolony. Před vánočními svátky ministra vyzval, aby situaci řešil prostřednictvím opatření na ŘSD. Požaduje informace, proč případně stát dříve nevyměnil společnost, která dálnici opravovala a další podmínky soutěže. Zmínil se také o možnosti, že ŘSD by mělo vlastní stavaře.

V polovině prosince na dálnici D1 doprava několikrát zkolabovala. Problém projet měla v kolonách i auta zimní údržby. ŘSD pak jízdní pruhy v zúžení rozšířilo tím, že odstranilo všechna mobilní svodidla.

#ukradenozFB a pak že se na D1 nemaká! Maká! Že ⁦@dantok1234⁩ #dálnice #d1 pic.twitter.com/UTUCGxl1o1

— maarECzech (@maarECzech) 4. ledna 2019

Zakázku na modernizaci části dálnice za 1,75 miliardy korun dostalo sdružení, jež tvořily česká firma Geosan Group, italská Toto Costruzioni Generali a kazašská SP Sine Midas Stroy. Spolupráce mezi ŘSD a sdružením na konci loňského roku skončila. Modernizaci dokončí jiná firma, kterou ŘSD vybere na jaře. Práce budou pokračovat v létě. Původnímu zhotoviteli už bylo vyměřeno šest pokut za 60 milionů korun.

Související

Dálnice, ilustrační foto

Modernizace D1 by měla skončit na přelomu září a října

Modernizace posledních úseků dálnice D1 skončí na přelomu září a října. Následovat budou dokončovací práce, ale již bez omezení dopravy. O prvním červencovém víkendu se D1 u Hvězdonic uzavře kvůli demolici nadjezdu, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale v této spojitosti neočekává větší dopravní komplikace, řekli dnes ČTK ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Více souvisejících

Dálnice - Opravy na D1 Andrej Babiš Dan Ťok (ministr dopravy) řsd Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy