Selhali na D1, ale nemají dost. Italská firma se u ŘSD uchází o další zákazku

Italové zatím na stavbách českých silnic a dálnic nezanechali dobrou stopu, tamní firma se podílela na neúspěšné modernizaci dálnice D1 na Vysočině, která vyvrcholila prosincovými kolapsy. Přesto mají opět velkou šanci na úspěch ve výběrovém řízení, protože přišli s téměř bezkonkurenční nabídkou.

Na opakující se prosincovou kalamitu na páteřní dálnici D1 nejde zapomenout. Ačkoliv je v posledních dnech už častěji spojována s osobou ministra dopravy Dana Ťoka, svou roli v celém příběhu sehrála i italská firma Toto Construzioni Generali.

Společně s dalšími firmami se podílela na modernizaci úseku dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Do zimy se však práce nepodařilo dokončit, následkem bylo několik kolapsů ve zúženém místě. Ředitelství silnic a dálnic spolupráci ukončilo a na jaře vybere novou firmu, která stavbu dokončí.

ŘSD už jedna nová nabídka z Apeninského poloostrova na stole přistála. Společnost Rizzani de Eccher usiluje o stavbu silnice I/68, která má v úseku mezi Třanovicemi a Nebory téměř parametry dálnice, půjde totiž o čtyřproudou komunikaci.

Zmíněná italská firma je na českém trhu nová, uvedla se ovšem nejnižší nabídkou v dosavadním průběhu výběrového řízení. Namísto předpokládané hodnoty 1,92 miliardy korun hovoří Italové o úspoře až 500 milionů korun. Naopak nabídky společností Eurovia a Strabag by se prodražily nad 2 miliardy.

Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého nyní hodnotící komise posoudí všechny nabídky a ŘSD následně doporučí vítěze. Konečný termín zahájení stavby bude záviset na případných stížnostech, ŘSD ale počítá s prvními pracemi již letos na jaře.

Italská firma Rizzani de Eccher působí převážně v zahraničí, její roční obrat se pohybuje kolem miliardy eur. V Česku se pokusí napravit značně pošramocenou pověst italských stavitelů, pomůže jí i společnost Salini Impregilo, která má stavět část dálnice D3 u Českých Budějovic.

Související

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Byla zahájena přestavba stávající křižovatky silnic I/12 a II/101 u Úval. Vedle toho ŘSD přestaví i křižovatku silnic II/101 a III/1214 (ul. Pražská) vedoucí do Úval. Obě křižovatky leží blízko sebe a vzájemně se ovlivňují, proto budou přebudovány na jeden celek. Informaci redakci serveru EuroZprávy.cz poskytlo ŘSD.

Více souvisejících

Silnice dálnice silnice řsd Dálnice - Opravy na D1 Dálnice D1

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 47 minutami

před 48 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy