Příspěvky na péči bere stále více lidí, stát zaplatí miliardy

Praha – Na příspěvek na péči mají nárok lidé s hendikepem nebo senioři, kteří si za ně zajišťují pomoc doma nebo v nějakém zařízení. Příjemců této pomoci rok od roku přibývá, stát na nich loni vyplatil více než 20 miliard.

Lidí, kteří pobírají příspěvek na péči, postupně přibývá, s tím samozřejmě rostou i výdaje. Zatímco na konci roku 2012 dávku dostávalo 312.600 handicapovaných a seniorů, letos v březnu ji pobíralo 336.700 osob.

Problém spočívá v tom, že česká společnost stárne. Podle odborníků bude tento trend pokračovat, bude přibývat lidí ve vysokém věku. Na konci loňska žilo v Česku podle údajů statistického úřadu 54.800 žen a mužů nad 90 let. Za pět let by to podle propočtů mohlo být kolem 77.400 lidí a v roce 2030 pak 118.100. Výzkumný ústav práce a sociálních věcí už dřív spočítal, že by v roce 2020 mohlo příspěvek na péči pobírat kolem 355.000 osob.

Letos v prvním čtvrtletí vyplatily úřady práce postiženým a seniorům 5,23 miliardy korun. Loni v prvním kvartálu jim poslaly 4,97 miliardy a v roce 2012 celkem 4,46 miliardy. V březnu 2013 dávku pobíralo 318.700 osob, letos o 18.000 víc.

Výzkumníci poukazují, že velká část lidí přijímajících příspěvky na péči je ale využívá jiným způsobem, než ne co jsou určené. V dřívější studii Výzkumného ústavu práce se objevilo i doporučení, aby lidé v domácí péči příspěvek nedostávali. Naopak ti, kteří by si platili profesionální péči, by pobírali od státu o několik tisíc víc než dnes. Díky tomu by byla větší poptávka po registrovaných službách a vznikla by nová pracovní místa, zdůvodnili autoři studie.

Proti tomu se ale postavili postižení, ministryně práce Michaela Marksová Tominová chce o vhodném modelu ještě letos jednat.

Související

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Roušky od státu dostanou i invalidé a handicapovaní do 18 let

Roušky a respirátory pro ochranu před koronavirem dostane vedle seniorů nad šedesát let také 170.000 lidí s plným invalidním důchodem a 17.000 zdravotně postižených do 18 let. Respirátory zamíří i k učitelům. S návrhem dnes souhlasila vláda, informovala na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
Školství

Co dál s inkluzí? Návrh revize má být na podzim, změní se i vzdělávací programy

Praha - Handicapovaní žáci se speciálními vzdělávacími potřebami by v budoucnu v běžných školách měli častěji sdílet jednoho asistenta pedagoga. Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce v nadcházejícím školním roce také urychlit připravované změny rámcových vzdělávacích programů (RVP), podle kterých školy vytvářejí rozvrhy a určují obsah výuky.

Více souvisejících

handicapované děti Ministerstvo práce a soc. věcí důchodci, senioři

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy