Příspěvek na péči má vzrůst o deset procent od srpna, schválila vláda

Praha - Vláda dnes schválila zvýšení příspěvku na péči o handicapované. Od 1. srpna příštího roku má vzrůst o deset procent. Příspěvek nebyl valorizován devět let.

Zvýšení není celé zahrnuto do státního rozpočtu, jak ho minulý týden projednala Sněmovna. Vyžádá si zhruba miliardu. Valorizace je součástí novely zákona o sociálních službách. "Návrh odesíláme do Sněmovny, budeme chtít, aby byl co nejrychleji schválen, aby ke zvýšení mohlo dojít," uvedl po jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Jde o pomoc zejména pro ty, kteří se ve své složité životní situaci neobejdou bez pomoci a péče," uvedl předseda vlády. Dlouhá léta, kdy se přípěvek nevalorizoval, podle něj přivedla řadu postižených do složité finanční situace. "Považuji za zásadní, že jsme přesvědčili ministra financí (Andreje Babiše) o navýšení o celých deset procent už od 1. srpna příštího roku," zdůraznila ministryně Michaela Marksová (ČSSD). ČTK řekla, že senioři a postižení nebudou muset o navýšení žádat, stane se tak automaticky.

Podle koaliční dohody se měl příspěvek původně zvýšit od července o pět procent. Dalších pět procent chtěla vláda přidat až v lednu 2017. Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) požadovala přidání o deset procent od ledna.

I když to nakonec vláda schválila až od srpna, hodnotil to předseda NRZP Václav Krása jako dobrý signál, kterým kabinet ukázal, že myslí na lidi závislé i pečující. "Zvýšení o deset procent bylo naší snahou, jednali jsme o tom s vládou celý rok. Ale není to úplně dorovnání propadu, který těch téměř devět let přineslo," řekl ČTK. Souhrnná inflace za období, kdy se příspěvek nenavyšoval, podle něj činila 17 procent. Ceny sociálních služeb se za tu dobu prý zvýšily o 53 procent.

Rada poukazovala na to, že se dávka dosud nevalorizovala, ceny rostly a kabinet v době hospodářského růstu přidává všem, neměl by tedy zapomínat ani na lidi odkázané na pomoc druhých. Vedení rady chtělo usilovat o to, aby se při projednávání ve Sněmovně novela ještě upravila a příspěvek se od pololetí nakonec zvedl o deset procent. Podle odborů je navrhované přidání nedostatečné. Žádají růst příspěvku o 32 procent. Právě o tolik se podle ministerstva práce zvedly od roku 2007 ceny sociální péče.

Příspěvek na péči se vyplácí od roku 2007. Postižení a senioři si za něj mají zajistit opatrování v nějakém zařízení či pomoc doma. Dospělí dostávají nyní podle své závislosti na pomoci měsíčně 800, 4000, 8000 a 12.000 korun a děti 3000, 6000, 9000 a 12.000 korun. Od srpna by tak dospělí měli 880, 4400, 8800 a 13.200 korun, děti pak 3300, 6600, 9900 a 13.200 korun. V srpnu příspěvek pobíralo 335.900 lidí.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.
CZK

NRZP vadí nevyplácení příspěvku na péči ze Slovenska

Češi a Slováci žijící v Česku, kteří pobírají slovenský důchod a neobejdou se kvůli svému stavu bez pomoci, nedostávají příspěvky na péči. Slovensko jim svou dávku neposílá, české úřady jim podporu nepřiznávají. Řada lidí má tak problém si potřebné opatrování zajistit. Na tiskové konferenci na to dnes upozornila Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Navrhuje, aby příspěvek začala poskytovat ČR. Problém se podle odhadů rady týká 400 až 500 osob ve vážném stavu. Vyjádření ministerstva práce ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

zdravotně postižení Vláda ČR Václav Krása

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy