ODS sází na méně dotací pro zemědělce, chce tak bojovat se suchem a zlepšit kvalitu půdy

Praha - Expertka občanských demokratů na oblast zemědělství a venkova Veronika Vrecionová navrhuje zastropování dotací pro průmyslové zemědělce. Uvedla to ve zprávě pro EuroZprávy. Slibuje si od toho lepší čerpání vodních zdrojů a také zvýšení kvality půdy v Česku. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce letos vyplatit zemědělcům přes miliardu korun kvůli suchu.

Vrecionová počítá s tím, že stanovení stropu pro výši dotací v oblasti průmyslového zemědělství přinese pozitivní výsledky pro celé Česko. "Zejména proto, aby se zlepšil stav naší krajiny a zvýšila kvalita půdy a dostupnost zdrojů vody, podporuje ODS krácení dotačních prostředků směřovaných na zvyšování průmyslové zemědělské produkce," stojí ve zprávě. 

"Pakliže má být evropské zemědělství vůbec dotováno, je podle ODS nutné využít finančních prostředků především na podporu malého a středního podnikání na venkově a ve veřejném zájmu na zlepšení stavu krajiny," domnívá se expertka strany. 

ODS by se tak ráda zasadila o změnu koncepce dotačních programů v Česku a pro přenastavení jejich priorit. Strana vychází z toho, že podle dosud známých informací o podobně Společné zemědělské politiky EU pro období po roce 2020 by měl jít největší balík podpor právě malým a středním podnikatelům.

Straně se nelíbí dosavadní vedení resortu zemědělství ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a považuje ho za neudržitelné. Na jeho politiku prý doplatí kromě malých a střeních zemědělců také velké podniky. 

"V prvé řadě tím, že nebudou mít nárok na dotace, které budou směřovány na podporu farem rodinného typu, jak prosazuje drtivá většina členských zemí EU. Nepřímo pak tím, že pokračující podpora velkých průmyslových zemědělců by zvýšila rizika sucha nebo lokálních povodní, protože velké nepřerušované půdní celky nedokáží v dostatečné míře zadržet vodu. Ta s sebou následně z polí odnáší nejcennější svrchní část zeminy, a tím klesá kvalita půdy a hektarové výnosy. To zhoršuje konkurenceschopnost našeho zemědělství a přispívá tak k poklesu produkčního potenciálu půdy a potravinové soběstačnosti ČR," vysvětluje Vrecionová. 

ODS navrhuje odklonění části peněz určených na dotace zemědělským podniků směrem k boji s negativními jevy na venkově. "Krácením dotací pro největší zemědělské podniky nemusí naše zemědělství o peníze z Bruselu přijít. Může je využít v souladu s prioritami EU na rozvoj venkova, zmírnění následků sucha, generační výměnu v zemědělství nebo na podporu zaměstnanosti na venkově vytvářením nových pracovních příležitostí především v oblasti služeb," píše Vrecionová. 

Zemědělci bojují se suchem v posledních letech pravidelně. Letos by za škody způsobené suchem mohli podle ministra zemědělství Mariana Jurečky dostat podobně velké kompenzace jako před dvěma lety, kdy jim stát vyplatil 1,2 miliardy korun. Škody zemědělců by měly být podle ministra vyčísleny v nejbližších dnech.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS zemědělci dotace Veronika Vrecionová (ODS) volby 2017

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Zdroj: David Holub

Další zprávy