Elektrárna Chvaletice dostala emisní výjimku, Greenpeace vyráží do boje

Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. ČTK to řekl mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Ekologická organizace Greenpeace se proti rozhodnutí odvolá k ministerstvu životního prostředí.

Podle Bartáka krajský úřad elektrárně uložil mimo jiné povinnost předkládat jednou ročně, kromě zprávy o plnění podmínek integrovaného povolení, i zprávu o provedených technických opatřeních na zařízení, která jednoznačně povedou k plnění emisních limitů nejpozději po uplynutí doby trvání výjimky, a to společně s analýzou jejich účinnosti. Úřad tak zjistí, zda není možné dobu trvání výjimky dále zkrátit.

"Bez splnění těchto opatření nebude možné po tomto datu jednotlivé bloky provozovat," uvedl Barták. "O přibližně dva roky jsme zkrátili dobu trvání pro rtuť a provozovatele jsme zavázali k provedení celé řady technických opatření do srpna 2021," doplnil.

"Výjimku považujeme za nepřijatelnou principiálně. Zkrátit ji jen o dva roky a jen u rtuti je výsměch," řekl ČTK vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Greenpeace se proti výjimce odvolá k ministerstvu životního prostředí. "Krajský úřad Pardubického kraje dal dnes přednost miliardovým ziskům uhelného impéria Pavla Tykače před ochranou ovzduší a zdraví obyvatel. Je to ostuda, ale nikoliv překvapení, odbor životního prostředí krajského úřadu se totiž jako detašované pracoviště provozovatele elektrárny Chvaletice chová dlouhodobě," uvedl Rovenský.

Provozovatel elektrárny, společnost Sev.en EC, požadoval výjimku, aby mohl vypouštět ročně 303 kilogramů rtuti a 337 tun oxidů dusíku nad limit, který začne v Evropě platit od srpna 2021. Elektrárna již dříve uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom podle jejího vyjádření snížil jen nepatrně.

??authorities have been played by #coal tycoon Pavel Tykač. He bought the Chvaletice coal plant from @SkupinaCEZ and applied for the emissions exemption so he can exploit the plant’s profit potential with total disregard for people’s #health & #climate. Is Počerady plant next? pic.twitter.com/qKNO2PEkJ1

— Greenpeace ČR ?? (@GreenpeaceCzech) 2. července 2019

Podle rozhodnutí může elektrárna mimo jiné provozovat od 17. srpna 2021 bloky B1 a B2, pouze budou-li na nich instalovány nízkoemisní hořáky LNB, u bloků B3 a B4 musí být provedena výměna a nový design práškovodů a vzduchovodů včetně instalace zařízení PF Master a Control Gate pro optimalizaci spalovacího procesu. Na všech blocích se musí opravit mlýnské okruhy, na některých zvýšit výkon ventilátorových mlýnů, instalovat frekvenční měniče k regulaci výkonu, nekatalytickou technologii a nové odlučovače, měření teplotního pole nebo opravit třídiče. Povinností je zavést kontinuální měření emisí rtuti ve spalinách.

Proti udělení výjimky byli i zastupitelé Pardubic. Namítali, že město je velmi znečištěné, leží na návětrné straně a důsledky emisí z elektrárny už pociťuje.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.

Související

Aktivisté blokují elektrárnu Chvaletice

Kvůli poškození elektrárny Chvaletice bude soud, aktivisté Greenpeace odmítli dohodu

Aktivisté Greenpeace, kteří v říjnu 2016 protestovali na chladicí věži elektrárny Chvaletice, odmítli dohodu o vině a trestu. Chtějí se bránit u soudu. Pětice aktivistů a aktivistek uznala, že nechtěně způsobili při protestu škodu na zařízení a uhradili ji. Nesouhlasí ovšem s tím, že elektrárně způsobili poruchu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Více souvisejících

elektrárna Chvaletice Greenpeace emise Pardubický kraj Jan Rovenský (Greenpeace) Pavel Tykač

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy