Stát vyplatil Randákovi 60 tisíc: Za excesy policie platí daňový poplatník, zlobí se advokát

Praha - V květnu tohoto roku vyzval člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Randák Ministerstvo spravedlnosti k náhradě škody, která mu vznikla neoprávněným trestním stíháním. Dle obžaloby měl zveřejnit informace o výši platu Jany Nagyové (dnes Nečasové). Soud ho obžaloby zcela zprostil, uvedl Nadační fond proti korupci na webu nfpk.cz.

Randák se rozhodl požadovat po státu pouze náhradu hotových výdajů, které v souvislosti s neoprávněně vedeným trestním řízením musel vynaložit. Náhradu vzniklé nemajetkové újmy nepožadoval.

„Ministerstvo nám nyní v zákonné lhůtě vyplatilo požadovanou částku ve výši cca 60.000 Kč. Náklady trestního stíhání zaplatí daňový poplatník, který s uvedeným sporem nemá co do činění. Byli bychom proto rádi, aby ministryně spravedlnosti využila své zákonné možnosti a ministerstvo požadovalo úhradu po konkrétních policistech, kteří při vyšetřování postupovali v rozporu s trestním řádem, a způsobili tím škodu," vyzývá ministryni Randákův obhájce Petr Kočí.

„Celé řízení bylo od samého počátku nesmyslné, spis obsahoval velmi podivné, nejspíše smyšlené, „důkazy". Domnívám se proto, že způsobenou škodu by měl zaplatit ze svého policejní kapitán Vlastimil Kokeš. Jen tak se zabrání tomu, aby se policie dopouštěla i v budoucnu zcela beztrestně podobných excesů a aby začali konečně nést konkrétní úředníci následky svých činů," dodává k věci sám Randák.

Podle obžaloby předala asistentka Nagyové Lenka Pikorová v roce 2011 dvě výplatní pásky své šéfky Randákovi, který je údajně poskytl internetovému deníku Insider. Z dokumentů vyplynulo, že současná Nečasova manželka Nagyová, o níž se už tehdy spekulovalo jako o premiérově milence, dostávala statisícové odměny. Jen za rok 2011 činily 1,22 milionu korun.

Související

Karel Randák

Politici mají šifrované telefony, Zemanovy rozhovory by BIS smazala, tvrdí Randák

Prezident či někteří ministři disponují podle bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka telefony, u kterých mohou zajistit, že hovory nebude možné odposlouchávat. Prezident Miloš Zeman v neděli Blesku řekl, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odposlouchávala lidi z jeho nejbližšího okolí a protože nemá telefon, odposlechy se týkaly i jeho.
Karel Randák

Randák hájí ministra Metnara: Šašek musel být postaven mimo službu

Praha - Zproštění výkonu služby je pro ministra jedinou cestou, jak zajistit nezávislé vyšetření podezření vůči řediteli rozvědky. ČTK to dnes řekl bývalý šéf Ústavu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karel Randák. Další z bývalých ředitelů rozvědky senátor František Bublan (za ČSSD) je z odvolávání vedoucích pracovníků bezpečnostních složek nervózní. Novinářům řekl, že takové kroky by podle něj měla dělat až nová vláda. Ministr vnitra vlády v demisi Lubomír Metnar (ANO) oznámil, že šéf ÚZSI Jiří Šašek je od dneška dočasně mimo službu. Ve funkci nedávno skončil také ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

Více souvisejících

Karel Randák NFPK Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy