Fuksa kvůli stíhání ve stresu: Nespí a bolí ho hlava, řekl psychiatr u soudu

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 dnes vyslechl svědky kvůli žalobě exposlance ODS Ivana Fuksy, který žádá čtyřmilionové odškodné za trestní stíhání v kauze údajných "trafik". Psychiatr a právník popisovali jeho problémy spojené z měsíčním pobytem ve vazbě, hovořila také Fuksova manželka.

Fuksa jedná o smíru s ministerstvem spravedlnosti, zatím bez výsledku. Stejně s úřadem vyjednává exposlanec Marek Šnajdr. Odškodnění žádá i jejich někdejší kolega ze Sněmovny Petr Tluchoř.

Před soudem vypovídal primář psychiatrického oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze Vlastimil Tichý, ke kterému Fuksa začal docházet od listopadu 2013.

Exposlanec podle něj trpí stresovou poruchou. Stěžoval si například na pokleslou náladu, napětí, nespavost a bolesti hlavy. Vracely se mu prý vzpomínky na zásah z poloviny června 2013, při kterém byl zadržen policií, a pak měsíc strávil ve vazbě v Ostravě. Postupně se jeho stav prý zlepšil. Připomínáním případu se ale podle odborníka může situace opět zhoršit, stejně jako pokud se mu nedostane zadostiučinění.

"Také musel být před tím (trestním stíháním) sledován a odposloucháván a neustále měl pocit, že by mohl být opět sledován," řekl lékař. Fuksa prý měl výčitky vůči rodině, aby se na ni okolí nedívalo s opovržením. "Obával se budoucnosti co se týče povolání, že na něj bude pohlíženo jako nedůvěryhodnou osobu," dodal Tichý.

Žalobci trojici exposlanců obvinili v jedné z kauz někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové. Zákonodárci si údajně nechali slíbit "trafiky" v podobě lukrativních postů ve státní firmě výměnou za to, že se vzdají mandátu, čímž nepodpoří tzv. stabilizační balíček vlády. Advokátní koncipient z kanceláře Fuksova advokáta Tomáše Gřivny Michal Sýkora, který případ zpracovával, soudu řekl, že Fuksa trestnímu stíhání od začátku nerozuměl. "Vzdát se mandátu bylo pro něj čestné řešení, než aby hlasoval pro stabilizační balíček, proti kterému brojil," uvedl. Snažil se prý Fuksovi vysvětlit, že post, který později exposlanec přijal, je žalobci považován za určitou formu úplatku. "Jedná se o novátorskou konstrukci, která doposud v judikatuře nebyla řešena," uvedl.

Při návštěvách ve vazbě Fuksa prý působil sklesle a hubnul. "Říkal, že tam vysloveně trpí tím, že má velmi omezený pohyb, protože byl zvyklý celý život každý den sportovat, běhal maratony a podobně. Postupem doby jsem vnímal, že se psychický stav zhoršuje," dodal právník.

Související

Petr Nečas

Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.
Petr Nečas

Trapas u soudu: V kauze poslaneckých trafik dorazil pouze jeden z 10 svědků

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, miliardář Daniel Křetínský, lobbista Vladimír Johanes či bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák se omluvili z dnešního jednání pražského obvodního soudu, kde měli vystupovat jako svědci v kauze tzv. trafik pro poslance ODS a krácení daní u luxusních darů. Z deseti svědků dnes přišel jen někdejší předseda představenstva a člen dozorčí rady Severočeských dolů Ivan Lapin, který odmítl, že by nynější manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) dal jakýkoliv hodnotný dar.

Více souvisejících

Ivan Fuksa ODS Jana Nagyová

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy