Trapas u soudu: V kauze poslaneckých trafik dorazil pouze jeden z 10 svědků

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, miliardář Daniel Křetínský, lobbista Vladimír Johanes či bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák se omluvili z dnešního jednání pražského obvodního soudu, kde měli vystupovat jako svědci v kauze tzv. trafik pro poslance ODS a krácení daní u luxusních darů. Z deseti svědků dnes přišel jen někdejší předseda představenstva a člen dozorčí rady Severočeských dolů Ivan Lapin, který odmítl, že by nynější manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) dal jakýkoliv hodnotný dar.

V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády, čelí kromě bývalého premiéra Nečase obžalobě z podplácení jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Státní zástupce tvrdí, že v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Nečasovi a Bočkovi hrozí v případě prokázání viny až šest let vězení. Nečasové až osm, protože je obžalována také z krácení daní u luxusních darů, které dostávala v době, kdy zastávala funkci šéfky premiérova kabinetu. Cenu dárků policie vyčíslila na 10,1 milionu korun, zkrácená daň podle žalobců činí 736.000 korun. Původně chtěli vyšetřovatelé Nečasovou kvůli darům obvinit z korupce, neměli ale dostatek důkazů.

Právě k této části případu se měla dnes vyjadřovat většina svědků. Policie podle médií identifikovala 12 jmen dárců, mezi kterými jsou Beneš, Křetínský, tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), Johanes či Horák. Mnozí ale popírají, že by Nečasové luxusní dárky kupovali.

Lapin dnes před soudem uvedl, že s Nečasovou se viděl dvakrát či třikrát a věnoval jí pouze květinu a reklamní předměty. Ve stručné výpovědi odmítl, že by kdykoliv koupil hodnotný prsten nebo někoho pověřil jeho nákupem. "Ty reklamní předměty, to byly dva sáčky hnědého severočeského uhlí, které jsme dostali jako reklamní předmět v rámci kampaně na Severočeské doly," doplnil Nečas.

U žalobců a některých obhájců neuspěl návrh, aby se dnes pouze přečetly dřívější výpovědi Beneše, Křetínského a podnikatele Tomáše Chrenka. Soud je tak bude na své jednání předvolávat znovu, příští zasedání naplánovala předsedkyně senátu Helena Králová na polovinu května.

Obžalovaní vinu odmítají. Nečas už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel, pouze se v době stranického volebního kongresu snažil vyřešit rozkol v ODS. Obžaloba je podle něj vykonstruovaná a nepravdivá. Příslib trafik u soudu v minulosti popřela také zmíněná trojice poslanců.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS soudy Petr Tluchoř Marek Šnajdr Ivan Fuksa Daniel Beneš (ČEZ) Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy