Zemanovi prý návštěvu v Moskvě vyčítat nelze. Proč?

Praha - Prezident Miloš Zeman se opět dostal na přední stránky médií díky svým slovům na adresu velvyslance USA. Ty ale pomalu upadají v zapomnění a střídá je další počin českého prezidenta, kterým je plánovaná cesta na oslavy 70. výročí ukončení druhé světové války.

Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá s ale zaměřila na obě události, které spolu tak trochu souvisí. Připomíná, že ač uplynulo od ukončení války 70 let, v dějinách lidstva jde čas poměrně krátký a v životě člověka nesmírně dlouhý.

"Nezapomněli jsme odkaz našich dědů a otců, všech těch, kteří položili životy za naši svobodu. A proto nechápu spor kvůli cestě prezidenta Zemana do Moskvy v rámci oslav ukončení druhé světové války. Moderní doba a demokracie nám přinesla mnoho práv a svobod a mezi ně patří svoboda slova a vyjadřování," zamýšlí se.

Těžko si podle ní lze představit velvyslance naší republiky v USA, jak kárá prezidenta, či mu veřejně doporučuje, co má, či nemá činit. "Je pravdou, že naše republika je malou zemí v srdci Evropy. Nic to však neubírá na tom, že jsme suverénní stát, v jehož čele stojí prezident, kterého si poprvé v historii zvolili sami občané," podotkla.

Českou republiku považuje Vostrá za maličkou a hrdou zemi, která se postavila Hitlerovi, a na jejímž osvobození měla největší podíl měla Rudá armáda. "Proto nelze vyčítat prezidentu Zemanovi návštěvu v Moskvě u příležitosti oslav 70. výročí ukončení druhé světové války. Je jedním z mnoha hostů, kteří se pokloní památce padlých, a je pouze na hostiteli, koho na tyto oslavy pozve," uvádí s tím, že to se vší pravděpodobností nemůže ovlivnit ani prezident České republiky, ani velvyslanec USA.

"Bylo by dobré přestat s výkřiky, které možná aktérům přinesou momentální popularitu, ale ve své podstatě znamenají neúctu k těm, kteří položili své životy za nás všechny. A byly to právě vojáci armády, kterou dnes mnozí tolik odsuzují. Bez jejich odvahy a ochoty obětovat i svůj život, by svoje proklamace nemohli sdělovat. A mnozí z našich příbuzných či předků by již nežili," dodala.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie

Poslanci řeší rozpočet. Navrhli přesuny za téměř 280 miliard korun

Poslanci ve dnešním druhém čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok navrhli přesuny uvnitř rozpočtu v celkovém objemu zhruba 279 miliard korun. Je to víc než loni, kdy navrhli přesunout 177 miliard korun. Navržené přesuny představují zhruba 15 procent plánovaných výdajů rozpočtu.

Více souvisejících

Miloslava Vostrá Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy