Výbor nepřijal doporučení Sněmovně, aby schválila státní rozpočet. KSČM dál tlačí na vládu

Sněmovní rozpočtový výbor nepřijal o jeden hlas doporučení plénu, aby schválilo vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Pro navržené usnesení dnes hlasovali jen poslanci vládního hnutí ANO. Nepodpořili je koaliční sociální demokraté ani komunisté, kteří menšinový kabinet v dolní komoře tolerují.

Pro doporučení plénu schválit návrh rozpočtu hlasovalo devět z 18 přítomných členů výboru. KSČM předtím v dílčím hlasování neprosadila přesun deseti miliard korun z armádního rozpočtu do rozpočtové rezervy. Komunistický poslanec Jiří Dolejš ČTK potvrdil, že z kvůli tomu poslanci doporučující usnesení nepodpořili.

KSČM škrtem v rozpočtu ministerstva obrany podmiňuje svou podporu pro rozpočet. Ve výboru pro tento přesun peněz hlasovali jen oba komunističtí poslanci. Snížení armádního rozpočtu odmítli již dříve premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) i náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Babiš v úterý uvedl, že chce naopak podpořit růst rozpočtu na obranu a pracovat na zvýšení počtu vojáků. Podle něj není důvod požadavku komunistů vyhovět. Obrana by podle návrhu rozpočtu na příští rok měla hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun.

"My jsme se netajili tím, že pozměňovací návrh, zejména ten, který se týká ministerstva obrany, je pro nás důležitý. Musím se přiznat, že v poslední dny s námi nikdo o tomto pozměňovacím návrhu nejednal. Nebyl doporučen, neprošel, takže my nemáme důvod v tuto chvíli podporovat návrh státního rozpočtu," řekla novinářům předsedkyně výboru Miloslava Vostrá (KSČM). "Z mého pohledu to bylo i politické gesto," dodala. Očekává, že vedení KSČM pozve premiéra Babiše i ministryni financí Alenu Schillerovu (za ANO) na jednání výkonného výboru KSČM, aby s nimi o rozpočtu jednali. Předpokládá, že pozměňovací návrhy KSČM podá znova ve druhém čtení. "Co se týká mě osobně, já bych měla asi problém návrh státního rozpočtu na rok 2021 podpořit," dodala.

Své tři návrhy na přesuny peněz neprosadila ve výboru ČSSD. Patřilo k nim posílení rozpočtu ministerstva kultury o 300 milionů korun na podporu živého umění. "Z tohoto hlediska jsem nemohl hlasovat jiným způsobem, než že jsem se zdržel," řekl ČTK místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Poslanec ODS Jan Skopeček pokládá postoj výbor k rozpočtu za logický, protože se předpokládá výrazné snížení některých daní, jak je Sněmovna schválila v daňovém balíčku, a tím i rozpočtových příjmů. "Podle mého názoru by bylo neodpovědné pro takový rozpočet hlasovat. Rozpočet musí být přepracován, musí být nalezeny úspory na výdajové straně rozpočtu, abychom reagovali na plánované snížení příjmů," řekl novinářům.

Rozpočtový výbor nedoporučil Sněmovně schválit návrh státního rozpočtu na r. 2021. Návrh nedostal ani můj hlas. I vzhledem k plánovanému snížení daní musí být návrh rozpočtu přepracován, resp. musí být nalezeny výrazné úspory na jeho výdajové straně.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) November 25, 2020

Členové výboru rozhodovali v dílčích hlasováních o čtyřech desítkách poslaneckých požadavků na přesuny peněz v návrhu rozpočtu, celkem za zhruba 40 miliard korun. Podpořil v nich jen čtveřici komunistických požadavků celkem za 835 milionů korun. Vzhledem k postoji výboru k závěrečnému návrhu usnesení k rozpočtu však dílčí hlasování o přesunech peněz nemají význam.

To, že dnes výbor nepřijal doporučující usnesení, nemusí pro schválení rozpočtu znamenat zásadní komplikaci. Vostrá řekla, že příslušný návrh usnesení může někdo načíst, například předseda Sněmovny nebo se tak může stát formou oponentní zprávy výboru. "Technicky je to proveditelné," podotkla. Stejná situace nastala v rozpočtovém výboru už v roce 2008 při jednání o rozpočtu na rok 2009.

Základní údaje rozpočtu, jako jsou příjmy, výdaje nebo schodek, už poslanci po prvním čtení nemůžou měnit. Můžou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Vkládat návrhy do systému můžou až do příští středy, kdy se uskuteční druhé čtení rozpočtu.

Vláda poslancům předložila rozpočet s navrhovaným schodkem 320 miliard korun. Schodek však nemusí být definitivní, protože jen vládní daňový balíček, který Sněmovna schvalovala minulý pátek, s přijatými změnami připraví rozpočet asi o 87 miliard korun. Ještě ale není jasné, jak s balíčkem naloží Senát a jak posléze rozhodne Sněmovna.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Jiří Dolejš Hnutí ANO ČSSD KSČM Roman Onderka Miloslava Vostrá Jan Skopeček (ODS) Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy