Kongres ODS: Až budeme ve vládě… Strana má velké plány

Praha – Občanští demokraté na sobotním sjezdu v Praze mimo jiné debatují o prioritách a dalším směřování strany. Novinářů i široké veřejnosti vysvětlují, jak by chtěli změnit fungování českého státu. Kromě změny v daňovém systému navrhuje ODS třeba větší kontrolu příjemců dávek.

„Stát nemá vybírat spousty peněz a přerozdělovat je podle sebe. Naopak má jich co nejvíce nechat v peněženkách lidem. Proto navrhujeme zrušení 3 ze 17 daní. Konkrétně daně z nabytí nemovitosti, silniční daně a daně z nemovitosti. A budeme v tom pokračovat," nastínil plány ODS předseda strany Petr Fiala.

Posvítit by si chtěli i na byrokracii. Vyplňováním různých formulářů stráví podnikatelé podle občanských demokratů asi 413 hodin ročně. Podle ekonomického experta ODS by se ale tato doba dala zkrátit zhruba o 30 %. Napomohlo by tomu právě zrušení některých daní a další změny. „Koluje zde mýtus, že se v České republice vybírá málo daní. To není pravda. Mýtus ale není to, že je celý systém výběru daní složitý," říká Jan Skopeček.

„Chceme cíleně pomáhat těm, kteří to potřebují. Začněme rozlišovat zaviněnou a nezaviněnou hmotnou nouzi," říká odbornice strany na sociální oblast Lenka Kohoutová. ODS by proto ráda opět zavedla institut veřejné služby. Kdo by veřejnou službu odmítl, nedostal by podle plánu občanských demokratů sociální dávky.

Příjemci jakýchkoliv dávek by navíc měli být více kontrolováni. „Kdo chce sociální dávky, musí spolupracovat se sociálními pracovníky. Ti budou zjišťovat, jestli je svobodná matka opravdu svobodnou matkou," vysvětluje Kohoutová.

Strana také slíbila, že pokud se dostane do vlády, zruší elektronickou evidenci tržeb a další zákony, které podle ODS omezují svobodné podnikání.

V zahraniční politice by podle Zahradila ODS ráda jednala o výjimce kvůli přijetí eura, pokud lidé v referendu jednotnou měnu odmítnou. "Ani eurohujerská vláda se k euru nežene tak silnějí jako prezident republiky," rýpnul si europoslanec Jan Zahradil. 

"Byli jsme v uprchlických táborech v Turecku, nevím, která jiná strana tam byla. My tam pomáháme. A chceme jim pomáhat i nadále v místě problému," odmítá kvóty na uprchlíky Zahradil.  "Stát, který platí za jiné nezodpovědné státy, nebo přijímá nařízením uprchlíky, není suverénním státem ale provincií," dodal Zahradil

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Jan Zahradil Jan Skopeček

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy