Euro by vám prospělo, vzkazuje Kiska české veřejnosti

Lidice/Praha - Slovenský prezident Andrej Kiska dnes navštívil Lidice. Při té příležitosti uvedl, že velkou část setkání s českou hlavou státu Milošem Zemanem strávil debatou o euru. Hrad by rád přijal euroměnu co nejdříve, s tím ale nesouhlasí ČNB, ministerstvo financí a nemalá část občanů.

"Dotkli jsme se všech témat, od voleb v Turecku, v Polsku, přes situaci v Rusku, na Ukrajině," uvedl slovenský prezident.

"Hodně jsme rozebírali momentální diskusi, která se vede v Česku o možném přijetí eura, kde jsem vyjádřil a potvrdil to, že na Slovensku bylo přijetí eura spojené s velkým pochopením a byl to velmi významný krok," řekl.

I když měla podle něj řada Slováků zprvu obavy z nové měny, bylo euro přijato velmi dobře. "A myslím si, že velmi pomohlo naší zemi i naší ekonomice, takže to bylo jedno z témat, kterému jsme se s prezidentem Zemanem věnovali velmi dlouhou dobu," řekl také Kiska.

Kisku v Lidicích uvítala vedle starostky obce Veroniky Kellerové také trojice přeživších nacistický masakr. Slovenská hlava státu poté položila květiny ke společnému hrobu, kde se v zamyšlení a tichu poklonila obětem.

Následně Kiska zamířil k pomníku dětských obětí. "Právě to zvýraznění těch osudů, i když je přesně nevyjadřují ty tváře, je něco, co v duši každého člověka zanechá hluboké pohnutí," uvedl slovenský prezident. "Každá jedna tvář, každé jedno oko vyjadřuje obrovskou tragédii, která se tu tehdy stala. Jsem rád, že tu dnes můžu být a vzdát úctu památce."

Kiska, který dnes navštívil také muzeum lidického památníku, dále zdůraznil, že bychom si měli být vědomi toho, co může extremismus přinést.

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 
Andrej Kiska, slovenský exprezident

Na Slovensku začal přelomový proces. U soudu stanul exprezident Kiska

Dnes začal na Slovensku soudní proces s bývalým prezidentem Andrejem Kiskou, který čelí obvinění z daňového podvodu souvisejícího s jeho prezidentskou kampaní. Kiska se před Okresním soudem v Popradu podle agentury TASR vyjádřil, že je nevinný. Prohlásil, že jeho stíhání je důsledkem jeho odmítnutí podřídit se mafiánským praktikám. Spolu s ním je obviněn i další jednatel společnosti KTAG.

Více souvisejících

Andrej Kiska Miloš Zeman lidice - vyvraždění

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 56 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy