Klaus jako příští prezident? Politolog odhalil závažnou věc

Praha - Exprezident Václav Klaus je na veřejnosti i v politických kruzích opět vidět a podle politologa Jiřího Peheho to může značit, že chce usilovat o post hlavy státu a vyhrát příští prezidentské volby. Zároveň ale dodává, že se mu to zřejmě nepodaří.

"Snahy bývalého prezidenta Václava Klause vytvořit širokou platformu politických stran a dalších subjektů k migrační krizi, kterou by právě on zastřešil, se ze všeho nejvíc jeví jako testování Klausových vlastních prezidentských šancí. Ačkoliv exprezident tvrdí, že hlavním cílem jeho snah je pomoci vládě, aby prý měla mandát v jednáních s Bruselem odmítnout migranty, ve skutečnosti se Klausovy současné aktivity ze všeho nejvíc zdají být opět zaměřeny především na Václava Klause," píše politolog na svém osobním webu.

Podle něj za tím stojí i to, že vláda od Klause žádnou pomoc nepotřebuje. Pokud by totiž chtěla odmítnout přijímání migrantů, mandát většiny veřejnosti k tomu už má. A na to, aby se dozvěděla, jak většina veřejnosti o uprchlících smýšlí, nepotřebuje organizovat referendum, které Klaus navrhuje, upozornil Pehe.

"Jenže vláda, na rozdíl od bývalého prezidenta, který má nyní svobodu populisticky komentovat a navrhovat cokoliv, musí zvažovat nejen to, co si momentálně přeje uprchlickou vlnou a islamistickým terorismem vystrašená česká veřejnost, ale také to, v co by ten který její radikální krok vyústil," podotkl.

Na svém webu s odkazem na Český rozhlas také uvedl, že zatímco Klaus může veřejnosti namlouvat, že naše úplné odmítnutí migrantů by bylo nejlepším řešením, vláda musí zvažovat všechny důsledky, k nimž by patřila izolace České republiky v EU, nebo další argumenty pro některé západní země, že by některé státy bylo nejlepší odsunout za hranice nového Schengenu.

"Klaus to samozřejmě ví. Za jeho snahami navrhovat radikální opatření, která by nás ochránila před údajně nebezpečnou migrací, je tak zase jednou i jeho vlastní nechuť k Evropské unii jako takové, která by se při prosazení jím navrhovaných opatření mohla začít rozpadat," píše politolog.

Podle něj se ale zdá, že Klausovy snahy vrátit se na politické výsluní nejsou příliš úspěšně. "Exprezident poněkud tajemně prozradil, že oslovil okolo 25 subjektů, z nichž s ním mnohé souhlasí, ale zároveň si postěžoval na velké strany, které jsou prý tak mocné, že se k jeho vznikající platformě nechtějí přidat," vysvětluje.

"Možná si neuvědomuje, že kterákoliv z velkých stran by si velmi uškodila, kdyby se přidala k platformě zastřešené právě jím—navíc s prozatím veřejně nevysloveným, ale zřejmým cílem profilovat se se jménem takové široké platformy jako prezidentský kandidát. Klaus prostě kvůli svému neslavnému odchodu z funkce prezidenta, spojenému s kontroverzní amnestií, jakož i kvůli jeho nekriticky proruským postojům nemá dnes ve veřejnosti dobré jméno," dodal Pehe.

Na proti-uprchlické hysterii se podle něj chce prosadit hned několik lidí, mezi nimi i současný prezident Miloš Zeman. "Ten, pokud chce znovu kandidovat, se může oprávněně ptát, proč by měl nechat právě Klause zastřešovat platformu proti migraci, když sám vyznává podobné postoje," dodává.

"Klausova iniciativa je tak jen dalším smutným příkladem toho, že bývalá ikona české transformace, je dnes už odepsanou veličinou snažící se poněkud zoufale znovu nastartovat svoji vyhaslou politickou kariéru s pomocí tématu, které momentálně hýbe společenskými emocemi," uzavřel politolog.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Jiří Pehe

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

"Ostudný podvodník Biden." Trump kvůli Izraeli zaútočil na amerického prezidenta

Americký exprezident Donald Trump tvrdí, že jeho nástupce v Bílém domě Joe Biden stojí na straně hnutí Hamás, když pohrozil zastavením dodávek amerických zbraní Izraeli. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy