Julínek: S mojí reformou by nyní pojišťovny byly bez deficitů

Praha - Jedině reforma může zvýšit odolnost zdravotnictví vůči krizím, vzkazuje Tomáš Julínek (ODS).

„Pokud by ČSSD z čistě politických důvodů nezablokovala zdravotní reformu, kterou jsem jako ministr zdravotnictví připravil, nemusely by se nyní zdravotní pojišťovny potýkat s deficitními rozpočty. Systém financování zdravotní péče vyžaduje hlubokou reformu, která je klíčovým bodem vládního programu. Předpokládáme, že ji ministerstvo zdravotnictví předloží do vlády co nejrychleji," říká předseda senátorského klubu ODS Tomáš Julínek. 

„Díky opatřením, která jsme přijali v roce 2007, mohly zdravotní pojišťovny v roce 2008 vytvořit rezervní fondy ve výši 30 mld. Kč. Tyto prostředky ještě v letošním roce kryjí dluhy zdravotních pojišťoven," dodává Tomáš Julínek. 

Zároveň s navýšením rezervních fondů zdravotních pojišťoven přinesla opatření prosazená ODS zvýšení objemu poskytované zdravotní péče. Zavedení ochranných limitů zpřístupnilo vážně nemocným lidem náročnou zdravotní péči, ke které se například ze sociálních důvodů nemohli za vlád ČSSD dostat. Za tuto péči zároveň platí lidé méně, než platili za socialistických vlád. Patří sem ale také zavedení národních preventivních a screeningových programů a zpřístupnění nejmodernějšího očkování.

O pozitivních výsledcích hovoří i další fakta. Počet provedených dialýz se zvýšil o více než třetinu, podobně jako počet provedených náhrad kyčelního kloubu. Zdvojnásobil se počet pacientů, kterým byl voperován srdeční defibrilátor. A moderní centra specializované péče ošetřila o 41% více pacientů s nejvážnějšími chorobami.

Související

Tomáš Julínek na 24. kongresu ODS

Julínek žádal za stíhání 756 tisíc, soud mu přiznal jen zlomek

Praha - Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nedostane od státu náhradu nemajetkové újmy za své stíhání ani peníze vynaložené na mediální zastupování v trestní kauze letecké záchranné služby. V žalobě požadoval celkem 756.000 korun, domohl se však pouze 30.000, které zaplatil za právníky. Dnešní rozsudek pražského městského soudu je pravomocný. Lékař řekl novinářům, že po prostudování verdiktu zváží případné další kroky.

Více souvisejících

Tomáš Julínek Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 15 minutami

před 31 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 11 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy