Padne vláda? Politolog prozradil, co bude dál

Praha - Mezi stranami vládní koalice se rozhořel konflikt a někteří skeptici predikují pád vlády. Politolog a komentátor Jiří Pehe ale tvrdí, že koalice konflikt ustojí a nezhroutí se.

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš má problém. ČSSD a lidovci chtějí podpořit opoziční návrh novely zákona o střetu zájmů, která stanoví, že člen vlády vlastnící v soukromé firmě 40 a více procent se musí svého podílu po dobu výkonu funkce v politice vzdát.

Tripartita je kvůli návrhu napjatá a sám Babiš se diví, proč s těmito přicházejí jeho koaliční partneři pod dvou letech spolupráce. Z obsahového hlediska mu tak chystané změny vadí méně než údajný podraz. "Ať tak či onak, notně zesílil svoje útoky – zejména na premiéra Bohuslava Sobotku a jeho ČSSD. A ke kritice navrhovaných novel přidal jako zástupné cíle neshody ohledně regulace kvízomatů, pomalý postup vlády v tendru na leteckou záchrannou službu, nebo kritiku ČSSD a lidovců na adresu ministra dopravy Dana Ťoka kvůli přešlapování v hledání nového provozovatele mýtného na dálnicích," podotkl Pehe.

Tvrdí, že ve skutečnosti je pád vlády v nejbližší budoucnosti velmi nepravděpodobný. "Babiš by odchodem z koalice nic nezískal, protože nemá spojence pro vyvolání předčasných voleb. Pravicová opozice, která s Babišem vede politický boj na život a na smrt, by navíc nejspíš byla ochotná tolerovat menšinovou vládu ČSSD a lidovců," uvedl pro Český rozhlas a dodal, že by to jen posílilo spojenectví tradičních stran proti Babišovi, takže by možná společně hledaly kromě již navržených změn další legislativní cesty, jak omezit vliv oligarchů na politiku. "Navíc odchod ANO z vlády kvůli změnám, které se de facto nesou v duchu protikorupční rétoriky hnutí ANO z doby před minulými sněmovními volbami, by se Babišovi před nadcházejícími krajskými volbami těžko obhajoval," podotkl.

Opatrní ale prý musejí být i lidovci a ČSSD. "Pokud by svoje rostoucí spory s Babišem nechali dojít až k pádu vlády a opticky se ocitli v jednom táboře s pravicovou opozicí, hnutí ANO by v dlouhodobějším výhledu mohlo ze svojí opoziční role profitovat a uzavřít proti vládě neformální spojenectví s populárním prezidentem Zemanem. I proto nebudou mít ani Babišovi koaliční partneři motivaci nechat vládu padnout," varuje Pehe.

Podle něj jsme spíše svědky prazvláštní předvolební kampaně, kdy proti sobě vedou nejtěžší boje dvě největší vládní strany, protože opozice je slabá a nestojí za to se proti ní vymezovat. "V příštích měsících se proti sobě tedy budou vymezovat ANO a ČSSD – a to až k bodu, kdy bude osud vlády zdánlivě viset na vlásku. Vládu ale padnout téměř jistě nenechají, protože se zatím ještě stále potřebují. Ale jak praví staré přísloví. „Když se dva perou, třetí se směje". Tím třetím by mohla být pravicová opozice, které by zvláštní způsob české předvolební kampaně před krajskými volbami, v níž spolu soupeří vládní partneři a nikoliv vládní strany s opozicí, mohl přinést body, aniž by pro to musela příliš mnoho dělat," uzavřel politolog.

Související

Lidé na pražském Václavském náměstí demonstrují proti Fialově vládě. (3.9.2022)

Politologové: Proti vládě demonstrovali extremisté i lidé jen nespokojení

Protivládní demonstrace v Praze se v sobotu podle politologů nezúčastnili jen proruští extremisté, na něž poukázal premiér Petr Fiala (ODS), ale také lidé, kteří chtěli vyjádřit nespokojenost s postupem vlády při řešení energetické krize. Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně dnes řekl ČTK, že na tuto nespokojenost mohou doplatit vládní strany při komunálních volbách, které budou především ve velkých městech testem důvěry ve Fialův kabinet.

Více souvisejících

Jiří Pehe Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy