Pražská kavárna není tak silná, jak se může zdát, říká exministr. A tady je prý důkaz

České Budějovice – Na čtvrtý pokus si Jihočeská univerzita zvolila nového rektora. Libora Grubhoffera vystřídá teolog Tomáš Machula. Končící rektor, který se do povědomí širší veřejnosti dostal především kvůli sporu s Hradem, se netají tím, že je zklamaný, že svůj post neobhájil. Pražská kavárna není tak silná, vzkazuje mu exministr vnitra Martin Pecina.

Grubhoffer v předchozích třech volbách kandidoval, té čtvrté už se neúčastnil. „Někteří kolegové mi vrazili nůž do zad. A když se nedokázali rozhodnout ani ve třech volbách, ať hledají dál už beze mě," cituje slova končícího rektora server ihned.cz.

Osmapadesátiletý akademik několikrát veřejně kritizoval prezidenta Miloše Zemana, kvůli čemuž spolu s rektorem brněnské Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem nebyl zván na Hrad na oslavy státního svátku 28. října. Právě to mu mohlo uškodit, mnozí zástupci univerzity mu vyčítají, že nevystupoval jako správný manažer. Přestože se někteří netají, že na prezidenta mají podobný názor, není prý třeba ho tam výrazně mediálně prezentovat.

„Třebaže to pro někoho bude nepochopitelné, je na místě profesoru Grubhofferovi za jeho práci poděkovat. Mnohé se díky ní projevilo. Třeba to, že činy, nikoli slova dělají muže. Nebo to, že 'rozděl a panuj' u nás na jihu nefunguje. Anebo to, že hřát se ve světle klíštěte Bursíka či biomasy Jacques může i pro přírodovědce znamenat teplo hřbitovní svíce. Výkon veřejné funkce s sebou zkrátka nese jistá rizika, entomologie je určitě klidnější a parazité předvídatelnější. Mnoho úspěchů na vědeckém poli, pane profesore!" vzkázal mu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Své si přidal i někdejší ministr vnitra Martin Pecina. „Také se mi to líbí. Pan profesor vidí, že pražská kavárna nemá zdaleka takový vliv, jak by to vypadalo při sledování televizních zpráv. Jižní Čechy patrně nejsou Praha. Pevně věřím, že i pan rektor Bek to brzy také pochopí..." rýpnul si do něj i do rektora Masarykovy univerzity bývalý sociální demokrat.

Související

Více souvisejících

Martin Pecina Jiří Zimola

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy